Mainos

Matkatietojen luovutusasia oikeuteen

Lentomatkustajien tietojen luovutus USA:lle viedään EY-tuomioistuimeen.

EU:n parlamentti vie EY:n tuomioistuimeen sopimuksen lentomatkustajia koskevien tietojen luovuttamisesta Yhdysvaltain viranomaisille. Sopimuksen epäillään loukkaavan muun muassa tietosuojadirektiiviä.

Päätös syntyi parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa keskiviikkona äänin 276-260. Tyhjiä ääniä annettiin 13.

EU:n komission ja Yhdysvaltojen neuvottelijat pääsivät joulukuussa yhteisymmärrykseen tietovaihdon laajentamisesta vielä tämän kevään aikana. Komissio katsoi, että sopimuksen lopullinen hyväksyntä vaatii ainoastaan parlamentin kuulemisen. Nyt parlamentti päätyi vastavetona viemään asian tuomioistuimeen.

Terrorismin vastaisen taistelun poikimaan sopimukseen on sisällytetty kaikkiaan 34 erilaista tietoa, jotka lentoyhtiöiden olisi toimitettava matkustajista Yhdysvaltain tulli- ja rajavalvontaviranomaisille. Vaatimuslistalla ovat normaalien passitietojen lisäksi esimerkiksi luottokortin ja puhelimen numerot. Mikäli matkustaja ei halua antaa tietoja, hänelle ei myydä lentolippua.

Vastavuoroisesti myös Yhdysvaltain viranomaisten on annettava samat tiedot Eurooppaan saapuvista lentomatkustajista. Yhdysvallat on vakuuttanut, että tietovaihdon tarkoituksena on ainoastaan ehkäistä terrorismia ja järjestäytynyttä rikollisuutta.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.