Matkailu- ja ravintola-alan palveluiden kysyntä edelleen heikkoa – festivaalit pahimmassa pinteessä, myös kylpylöitä uhkaa konkurssiaalto

6:28
MTV vieraili Savonlinnassa, missä hallituksen festarilinjaus tietää jopa 100 miljoonan euron tappioita.

Lähes viidennes kylpylöistä arvelee konkurssin uhkaavan alle puolen vuoden kuluttua.

Matkailu- ja ravintola-alan palveluiden kysyntä oli heikkoa kesäkuun alusta juhannukseen, ilmenee Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan teettämästä kyselystä. Vastausten perusteella yritysten näkymät ovat heikot myös loppukesän osalta.

Vaikka koronavirusepidemian vuoksi asetettuja kokoontumis- ja matkustusajoituksia on lievennetty, ne eivät järjestön mukaan ole riittäviä. Etenkin matkustusrajoitukset ja ulkomaisten asiakkaiden puute näkyvät järjestön mukaan matkailu- ja ravintola-alan yritysten palveluiden kysynnän heikkenemisenä.

Vaikein tilanne on festivaaleilla. Niistä lähes 90 prosenttia on menettänyt vähintään 90 prosenttia liikevaihdostaan kesäkuussa. 

Kaksi kolmesta ei ole voinut kutsua työntekijöitä lainkaan töihin. Tästä huolimatta yksikään festivaaleja järjestävä yritys ei katso olevansa konkurssiuhan alla puolen vuoden kuluttua.

Konkurssi uhkaa joka viidettä kylpylää

Kylpylöistä yli 80 prosenttia ja hotelleista yli 70 prosenttia on menettänyt vähintään puolet liikevaihdostaan kesäkuussa. Kylpylöistä lähes kolmannes ei ole voinut kutsua työntekijöitä lainkaan töihin kesäkuussa. Lähes viidennes kylpylöistä arvelee konkurssin uhkaavan alle puolen vuoden kuluttua.

Huvipuistoista yli 70 prosenttia on menettänyt puolet liikevaihdostaan kesäkuussa.

Ravintoloista ja kahviloista useampi kuin joka toinen on menettänyt ainakin puolet liikevaihdostaan kesäkuussa. Hotelleista, ravintoloista ja kahviloista joka kymmenes arvioi olevansa konkurssiuhan alla puolen vuoden kuluttua.

Kyselyn perusteella liikenneasemien tilanne on hieman parempi. Liikenneasemista yli puolet on menettänyt vähintään kolmanneksen liikevaihdostaan kesäkuussa. Puolet liikenneasemista on kutsunut vähintään 80 prosenttia henkilökunnasta töihin.

Puolen vuoden päästä häämöttävään konkurssiuhkaan uskoo vain kuusi prosenttia liikenneasemista.

MaRan jäsenkysely toteutettiin 23.–25. kesäkuuta. Siihen saatiin 635 vastausta.

Artikkelia muokattu 30.6.2020 kello 14.36: tekstiä täydennetty kauttaaltaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja