Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Kansa on palannut ravintoloihin koronarajoitusten jälkeen, pandemia-ajasta jää alalle kuitenkin useita pysyviä muutoksia

Kaljatuoppeja ravintolan terassilla Levin laskettelu- ja hiihtokeskuksessa Kittilässä eilen pitkäperjantaina.
Kaljatuoppeja ravintolan terassilla Levin laskettelu- ja hiihtokeskuksessa Kittilässä eilen pitkäperjantaina.Lehtikuva
Julkaistu 16.04.2022 15:31

MTV UUTISET - STT

Suomalaiset ovat palanneet ravintoloihin korona-ajan jälkeen. Ravintoloiden myyntiluvut ovat jopa lähes nelinkertaistuneet viime vuoteen verrattuna.

Suomalaiset ovat palanneet ravintoloihin ja baareihin, ja pöytävaraukset suosituimpiin paikkoihin on tehtävä hyvissä ajoin. Useat suuret ravintolayritykset kertovat, että tämän vuoden maaliskuun myynnit ovat moninkertaistuneet viime vuoteen verrattuna.

4:55Tänään ravintolat saavat taas olla auki puoleenyöhön – MTV paikalla aistimassa ystävänpäivän tunnelmia!Katso myös, mikä oli tilanne kuukaisi sitten, kun ravintolarajoitukset päättyivät: Tänään ravintolat saavat taas olla auki puoleenyöhön – MTV paikalla aistimassa ystävänpäivän tunnelmia!

Myynti paikoin parempaa kuin vuonna 2019

Myynti on ollut paikoitellen jopa parempaa kuin maaliskuussa 2019, jolloin kukaan ei ollut vielä kuullutkaan uudesta koronaviruksesta. Korona ei tunnu enää pelottavan suomalaisia, vaikka tartuntaluvut ja kuolemantapausten määrä ovat alkuvuonna pysyneet korkealla.

–  Maaliskuun ravintolamyynnit meidän ravintoloissamme ovat lähes nelinkertaistuneet viime vuoteen verrattuna, ja huhtikuun ensimmäisen viikon myynnit ovat ylittäneet vuoden 2019 vastaavat luvut, sanoo S-Ryhmän matkailu- ja ravitsemuskaupan ketjujohtaja Harri Ojanperä.

Myös ravintolayritys NoHo Partnersin liikevaihto oli tämän vuoden maaliskuussa korkeampi kuin vastaavaan aikaan vuonna 2019.

–  Pandemia ja kotona oleskelu on synnyttänyt patoutunutta kysyntää ravintoloita kohtaan, NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström sanoo.

Lue myös: Raportti julki: Näin Suomi on selvinnyt koronapandemiasta – kahdesta asiasta kritiikkiä

Kaikilla ei yhtä hyvä tilanne

Kaikkien ravintolayritysten liikevaihto ei kuitenkaan ole palannut vielä vuoden 2019 tasolle.

– Olimme maaliskuussa vielä selvästi vuotta 2019 jäljessä. Pääsyynä on meille tärkeä tapahtuma-ala, sillä se tuottaa tässä vaiheessa vielä selvästi vähemmän kuin esimerkiksi ravintolat, sanoo ravintolayritys Restelin toimitusjohtaja Mikael Backman.

Terassikelit lisäävät kysyntää

Ravintolayrittäjät uskovat myynnin pysyvän vahvana. Asiaa auttaa tulevan kesän ja kevään terassikausi, josta syntyy NoHo Partnersin Vikströmin mukaan seuraava kuluttajien kysyntäpiikki. Myös kesän tapahtumakausi vauhdittaa kysyntää.

– Esimerkiksi toukokuussa järjestettävät jääkiekon MM-kisat tulevat piristämään Tampereen ravintolayritysten toimintaa, Vikström sanoo.

Toisaalta Night People Group -ravintolayrityksen toimitusjohtaja Antti Raunio arvioi, että kuluttajakysyntä tulee tasaantumaan. NGP omistaa useita yökerhoja ja anniskeluravintoloita Suomen suurimmissa kaupungeissa.

–  Samalla kun kuluttajakysyntä vähenee, yrityskysyntä lisääntyy. Yritysten yksityistilaisuuksia oli maaliskuussa vielä vähän, kevään ja kesän varauskirjat ovat jo melkein täynnä, Raunio sanoo.

Lue myös: Alkon ehdoton juomahitti juuri nyt – tilastot paljastavat pääsiäisen vaikutuksen myynteihin

Entiseen ei ole paluuta

Pandemia-ajan rajoituksista jää ravintola-alalle muistoksi useita pysyviä muutoksia. Yrittäjät arvioivat STT:lle, että entiseen ei ole paluuta.

Yksi suurimpia muutoksia NoHo Partnersin Vikströmin mukaan on etätyö, joka vaikuttaa lounasravintoloihin. Vikström arvioi, että ihmiset jatkavat tulevaisuudessa etätöissä ainakin osan viikosta.

Asiakkaita tullaan näkemään ravintoloissa arkisin muutenkin vähemmän. Restelin toimitusjohtaja Backman arvioi, että yritykset järjestävät kokouksia ravintolatiloissa vähemmän, kun etäkokouksiin on ehditty tottua.

– Nyt on tullut rinnalle Teams, ja oman jääkaapin sisältö kelpaa eväiksi, Backman sanoi.

Myös työpäivän jälkeen otetut afterwork-anniskelut jäävät Backmanin mukaan historiaan. Ravintola-ala tulee keskittymään entistä enemmän viikonloppuihin ja juhliin.

Pandemialla voi olla arvaamattomia vaikutuksia myös ravintola-alan kaukaisempaan tulevaisuuteen.

– Tuleville yökerho- ja ravintolahankkeille voi olla vaikeampi löytää rahoitusta. Pandemiarajoitukset ovat jättäneet epävarmuuden leiman koko tätä alaa kohtaan, Night People Groupin Raunio sanoo.

Lisää aiheesta:

Suomalaisten ravintolasuhteessa on tapahtunut mullistus, jota edes inflaatio ei ole tappanutRavintolat odottavat vilkasta vappua ja äitienpäivää – koko loppuvuosi näyttää ravintoloiden suhteen lupaavaltaKonkurssi uhkaa satoja ravintola-alan yrityksiä – "Minkälainen kärsimys syntyy alan 80 000 työntekijälle"Korona rökittää rajusti henkilöstöravintoloita – "Toimiala ui todella syvällä""Ollaan lähellä katastrofia" – korona on syöksemässä pikkujoulusesonkia turmioon, mutta myyntijohtajalla on idea "hybridi-pikkujouluista"Moni yritys konkurssin partaalla, ravintolat odottavat jo rajoitusten höllentämistä – "Näkisin, että ensimmäisessä vaiheessa terassit voitaisiin avata"
RavintolatKoronarajoituksetTalousS-ryhmäTampereMM-jääkiekkoKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 19.11.10:12
    Ruoka

    Eroon sunnuntailisästä? Ravintola-alan kovin kipukohta puhuttaa – työntekijöillä silti huippufiilis

  • 8.11.17:32
    Ruoka

    Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimosta

  • 6.11.16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • 2.11.10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä

  • 1.11.17:43
    Ruoka

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat