Ristiriitaisuus kasvaa – esimerkiksi VR:llä ja HSL:llä maskipakko, THL-johtaja Salminen: "Suomessa ei ole mitään määräystä, että maskia pitää käyttää"

1:03
1435988 Pilkottaako nenä maskin päältä? Kerääntyvätkö käytetyt maskit taskun pohjalle? Kokosimme yleisiä mokia kasvomaskin käyttämisestä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtajan mukaan ei ole tarkoituksenmukaista, että kaikilla alueilla noudatetaan samoja koronarajoituksia.

Suomen koronaluvut ovat viime viikkoina kehittyneet selkeästi parempaan suuntaan. Muutos näkyy kaduillakin, sillä ravintolat saavat jälleen olla pidempään auki ja monet muutkin tilat ovat avanneet ovensa.

Varsinkin sisätiloissa kasvomaskit ovat kuitenkin yhä vakiovaruste. THL:n Mika Salminen muistuttaa, ettei Suomessa ole käytössä maskipakkoa.

– Suomessa ei ole mitään määräystä, että maskia pitää käyttää. On olemassa THL:n suositus. Kyse on vapaaehtoisuudesta, Salminen toteaa.

Vaikka kyse onkin vain suosituksesta, niin esimerkiksi HSL:llä ja VR:llä on yhä käytössä maskipakko. Tämän lisäksi myös monissa kaupoissa ja muissa palveluissa suositellaan vahvasti maskin käyttämistä.

– Tälläkin hetkellä voimassa oleva suositus on sellainen, että alueet voivat itse päättää aika pitkälti, mitä osioita käytetään. Tämä on varmasti hyvä periaate. Ei ole tarkoitus, että koko maassa noudatetaan samoja suosituksia, Salminen sanoo.

– Perustasolla ei paljon suosituksia ole. Joukkoliikenteessä maskia olisi ehkä hyvä käyttää. Jos sisätiloissa on erityisen tiiviit olot, niin maskia voi harkita, Salminen jatkaa.

Turun seudun joukkoliikenteessä on voimassa maaliskuussa käyttöön otettu maskipakko.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja