Masentaako kaamos? Aloita päiväsi superhelpolla harjoituksella ja taltuta oireet

Synkkä ja pimeä marraskuu aiheuttaa monelle alakulon ja jopa masennuksen oireita. Muutamalla helpolla vinkillä oireilun voi kuitenkin saada kuriin.

Kaamosoireilu on yleisempää naisilla kuin miehillä, kerrotaan Mirrorin artikkelissa. Oireilun syyksi on oletettu hormoneissa tapahtuvat muutokset hypotalamuksessa. Oireilu näkyy muun muassa melatoniinin ja serotoniinin tuotannon laskussa. Melatoniini on niin kutsuttu unihormoni, serotoniini  puolestaan saa aikaan hyvän mielen tunteita.

Moni reagoi kaamokseen, mutta varsinaisesta kaamosmasennuksesta voidaan puhua, kun oireilu ylittää varsinaisen masennuksen oireet. Näitä ovat esimerkiksi selvästi vuodenajan vaihtumiseen ajoittuva alakulon lisääntyminen, keskittymiskyvyn huononeminen, univaikeudet, motivaation lasku, vaikeudet suoriutua jokapäiväisistä askareista sekä negatiivisten ajatusten lisääntyminen.

Älä kuitenkaan vaivu synkkyyteen, vaan taltuta kaamosoireet hetimmiten!

Ehkäise kaamosmasennus näin:

Jos tupakoit – lopeta

Miksi? Tupakointi vaikuttaa tunnetusti monin tavoin negatiivisesti koko kehoon, mutta erityisesti nikotiinin on todettu lisäävän alakuloisuutta.

Tarkkaile alkoholin käyttöäsi

Miksi? Alkoholin on tutkittu vaikuttavan keskushermostoon toimintoja hidastamalla. Tämä voi vaikuttaa myös tunnepuoleen. Lasi viiniä viikonloppuna ei tee suurta tuhoa, mutta ethän nauti alkoholia arki-iltoina?

Opettele hyvä unirytmi

Miksi? Hyvät yöunet auttavat muun muassa hallitsemaan stressiä paremmin. Laske, että saat ainakin 7–8 tuntia unta joka yö. Joskus totuttelu uuteen unirytmiin vie aikaa, mutta on sen arvoista.

Älä eristä itseäsi

Miksi? Vahvat sosiaaliset suhteet vähentävät masennusoireiden todennäköisyyttä. Jos koet sosiaalisen elämäsi liian rauhalliseksi, on aika hankkia uusia tuttavuuksia. Hakeudu esimerkiksi harrastuksiin, joissa ollaan tekemisissä muiden kanssa.

Kahdessa minuutissa parempi päivä – kokeile tätä tekniikkaa:

Oikeanlainen hengitystekniikka rentouttaa kehoa ja rauhoittaa mieltä. Kokeile, miten parin minuutin päivittäinen harjoitus vaikuttaa arkeesi.

  1. Istu selkä suorassa joko tuolissa tai lattialla olevan tyynyn päällä. Tärkeintä on, että takamus on hieman korkeammalla kuin polvet.
  2. Hengitä syvään pari kertaa rennosti. Ala sitten kiinnittää huomiota hengitykseesi. Tarkkaile, miten kehosi liikkuu hengittäessäsi sisään ja ulos.
  3. Jatka hengittämistä parin minuutin ajan. Keskity tuntemaan hengitys koko kehossa. Älä turhaan analysoi tuntemuksiasi, keskity vain huomioimaan niitä. Jos ja kun ajatuksesi lähtevät liikkeelle, tiedosta se, ja palauta mielesi takaisin kehoon ja hengittämiseen. Toista tämä aina, kun ajatuksesi karkaavat pois harjoituksesta.

Testaa myös venyttävä jooga:

Lähde: Mirror.co.uk

Lue myös:

    Uusimmat