Martti J. Karin elämänkerta julkaistaan postuumisti – syöpään menehtynyt tiedustelueversti ehti osallistua kirjoittamiseen

Tiedustelueversti Martti J. Karista ilmestyy elämäkerta ensi keväänä. Käsikirjoitukset eivät pala -nimisen kirjan kustantaa Docendo. Kirjan kirjoittaa tietokirjailija ja toimittaja Laura Halminen. Kustantajan mukaan ajatus kirjasta oli olemassa jo pitkään.

Pääesikunnan entinen apulaistiedustelupäällikkö, tiedustelueversti evp. ja Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori Martti J. Kari kuoli elokuun lopussa syöpään 62-vuotiaana.

Docendon kirjasta vastaava kustantaja Juha Janhonen kertoo STT:lle, että Kari oli itse aloitteellinen teoksen tekemisessä ja oli mukana kirjoittamassa sitä.

– Martin viimeinen tahto oli, että me saatamme sen valmiiksi ensi keväänä, Janhonen sanoo.

Hän kertoo tunteneensa Karin kauan ja että kirjasta oli puhuttu pitkään. Varsinaisesti projekti lähti liikkeelle viime vuoden syksyllä, kun Halminen tuli kirjan kirjoittajaksi. Janhosen mukaan kirjaprojekti oli Karille hyvin tärkeä.

Kirjan on tarkoitus ilmestyä maaliskuussa.

Pääosassa ura

Kirja keskittyy Karin uraan Venäjä- ja tiedusteluasiantuntijana. Janhonen huomauttaa, että vastaavanlaisia teoksia tällaisessa asemassa olevilta ihmisiltä ei ole juuri julkaistu.

Pääosan urastaan Kari toimi sotilastiedustelussa. Hän työskenteli muun muassa Suomen puolustusasiamiehenä Puolassa ja Ukrainassa, Viestikoelaitoksen johtajana ja Pääesikunnan apulaistiedustelupäällikkönä.

Jäätyään eläkkeelle hän väitteli tohtoriksi ja luennoi Jyväskylässä muun muassa Venäjän strategisesta kulttuurista.

Kari kirjoitti yhdessä historian professori Antero Holmilan kanssa kirjan Miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii (Docendo). Kirja julkaistiin huhtikuun alussa.

”Me olemme aina karhun naapurissa – uhka on aina tullut idästä” – Tutkija ja eversti Martti J. Kari kommentoi Suomen asemaa maailmassa 3:23
Katso Martti J. Karin haastattelu itsenäisyyspäivänä 6.12.2022: ”Me olemme aina karhun naapurissa – uhka on aina tullut idästä” 

 

Lue myös:

    Uusimmat