Kustantajan mukaan Miki Liukkonen jaksoi kaikissa tilanteissa olla kiinnostunut myös muiden kuulumisista – näin kirjailijan kuolemaa on käsitelty kustantamolla

Kustantaja Anna-Riikka Carlson kertoo lämpimimmän muistonsa Miki Liukkosesta: "Minua jotenkin liikutti kauheasti..." 1:17
Kustantaja Anna-Riikka Carlson kertoo lämpimimmän muistonsa Miki Liukkosesta: "Minua jotenkin liikutti kauheasti..."

Kustantaja Anna-Riikka Carlson kertoo WSOY:n ja Miki Liukkosen yhteistyöstä.

Kirjailija Miki Liukkosen  (1989-2023) viimeiseksi jäänyt teos Vierastila (WSOY 2023) julkaistiin postuumisti maanantaina 18. syyskuuta. Liukkonen menehtyi 4. heinäkuuta, ja hänet siunattiin viimeiselle matkalleen Oulun tuomiokirkossa lauantaina 29. heinäkuuta.

WSOY:n kustantaja Anna-Riikka Carlson vieraili maanantaina 18. syyskuuta Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa puhumassa Liukkosesta ja Vierastila-romaanista.

Liukkosen ystävä, sarjakuvataiteilija Ville Ranta kertoi Ilta-Sanomien viime viikolla julkaisemassa artikkelissa, että ennen Liukkosen kuolemaa iso porukka tapasi kirjailijaa usein ja varmisti, että häneen saa yhteyden. Rannan IS:lle kertoman mukaan Liukkosen läheiset onnistuivat estämään useamman itsemurhayrityksen.

Porukassa oli mukana myös kustantamon väkeä. Carlson sanoi, että koska Liukkosen kirjoittaminen oli niin intensiivistä, olisi hänen mukaansa mahdotonta ajatella, että elämän synkemmät puolet eivät olisi näkyneet kirjailijan ja kustantamon välisessä yhteistyössä.

– Kustantamo oli siinä verkostossa, ja Mikillä oli luottoihmisiä kustantamossa, jotka ovat olleet tukena kaikenlaisina päivinä, Carlson sanoi. 

Liukkonen sekä aloitti että lopetti Vierastila-teoksensa Auroran sairaalassa. Carlsonin mukaan kustantamon väkeä kävi tapaamassa Liukkosta tämän ollessa osastohoidossa Auroran sairaalassa. 

Carlson totesi, että WSOY:lla tuskin on vielä tässä vaiheessa päästy yli Liukkosen traagisesta kuolemasta. Työ on toki jatkunut, mutta suru on edelleen suuri.

– Sen kantaminen kestää kauan, tai aina. Meitä on (kustantamolla) kuitenkin monta ja olemme toistemme tukena. Selviämme toinen toisiamme tukien, hän sanoi ja lisäsi, että kaikkein musertavimmalta hänestä tuntuu ajatella Liukkosen kaikkein lähimpien ihmisten surua.

– Toki heitä on myös kustantamossa, mutta tällaisina päivinä ajatukset lentävät Ouluun, hän sanoi Liukkosen synnyinpaikkakuntaan viitaten.

Carlsonin mukaan Liukkonen oli aina kiinnostunut myös muiden ihmisten kuulumisista. Yllä olevalla videolla hän kertoo lämpimimmän muistonsa Liukkosesta.

Alta näet Anna-Riikka Carlsonin koko Viiden jälkeen -haastattelun.

Miki Liukkosen viimeiseksi jäänyt kirja on ilmestynyt. Kustantaja  Anna-Riikka Carlson kertoo poikkeuksellisesta kirjailijasta 17:48
Katso koko haastattelu: Miki Liukkosen viimeiseksi jäänyt kirja on ilmestynyt. Kustantaja Anna-Riikka Carlson kertoo poikkeuksellisesta kirjailijasta

Älä jää yksin ongelmiesi kanssa. Pahaan oloon saa apua ympäri vuorokauden päivystävästä Kriisipuhelimesta numerosta 09 2525 0111. Itsemurhan tehneiden läheisille vertaistukea tarjoavan Surunauha ry:n numero 044 751 9916 palvelee arkisin klo 9–15. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Lue myös:

    Uusimmat