Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Martat piirakkamerkistä: Kaipaisi persoonallista rypytystä

Karjalanpiirakkapostimerkki tulee myyntiin perjantaina 22. tammikuuta. Kohu nousi, kun kuvaan valittiin valmispiirakka.
Karjalanpiirakkapostimerkki tulee myyntiin perjantaina 22. tammikuuta. Kohu nousi, kun kuvaan valittiin valmispiirakka.Posti
Julkaistu 20.01.2016 20:43
Toimittajan kuva

Keimo Lehtiniemi

keimo.lehtiniemi@mtv.fi

Pohjois-Karjalan Marttojen keittiössä Joensuussa ollaan kaikkein pyhimmässä. Sen lähemmäs karjalanpiirakan sielunelämää ei pääse missään.

Kotitalousasiantuntija Tiina Anola-Pukkila ja toiminnanjohtaja Katja Kolehmainen vääntävät taikinaa nyrkit jauhossa. Kaulinta on jo käytetty.

– Nämä ovat nyt niitä kakkaroita ja tämä on pulikka jolla piirakkapuolia ajellaan, selittää Anola-Pukkila piirakka-aihioiden alkuvaiheita.

– Siellä tehtaalla niillä ei ole tuommosia vehkeitä?

– Ei niillä ole eikä tämmösiä käsiä, Kolehmainen vakuuttaa.

Postin selitys ontuu

Karjalanpiirakan kotikonnuilla teollisuuspiirakkaa esittävä postimerkki suorastaan naurattaa.

–Totta kai hymyilytti ja ilostakin siinä mielessä, että on ihana kun näitä karjalaisia perinneleivoksia pääsee postimerkkiin. Sehän on vain hyvä asia meille kaikille, mutta kyllähän sen heti huomasi, että nyt on tapahtunut brändäyksen loppuunviennissä pieni virhe, Kolehmainen huomauttaa kohteliaasti.

Posti ja merkin suunnittelija ovat selittäneet, että postimerkkikoossa käsintehty piirakka ei näyttänyt kuvassa hyvältä.

– Kyllä se vähän ontuvalta selitykseltä kuulostaa.

Käsintehty - tekijänsä näköinen

Kolehmainen muistuttaa, että teollisesti tuotetut piirakat ovat kaikki samaa mallia.

– Ite tehdyssä on aina se oma pikantti, pieni ja kaunis lisänsä, ja tekijänsä näköinen kädenjälki.

Esimerkiksi rypytys on persoonallista, sen voi aloittaa päästä tai keskeltä. Direktiivin mukaan ryppyjä pitää olla 13 kappaletta.

– Ryppyjen määrä riippuu tietysti piirakoiden koosta. Ja se koko määritellään aina nälän mukaan, Anola-Pukkila vertaa.

Pieneen nälkään tehdään pikkuruisia coctailpiirakoita, joissa on vähemmän ryppyjä. Isoon nälkään sitten isompia ja enemmän ryppyjä.

– Direktiivi taitaa määritellä, että karjalanpiirakka on 7-20 senttiä pitkä. No siihen mittaa se sopii.

Perussatsi 100 piirakkaa

Anola-Pukkila arvioi, että perusmartta pyöräyttää kerralla keskimäärin 100 piirakkaa.

– Meidän supermartat kun ryhtyy askareisiin niin siinä syntyy 300-400 piirakkaakin kerralla, Kolehmainen nauraa.

Toiminnanjohtaja laskee, että maakunnan martat leipoivat ja tarjoilivat viime vuonna 47 000 piirakkaa turisteille. On siinä pulikka kieppunut.

Kupsakka ja rapsakka

Useimmat suomalaiset purevat kaupasta ostettuja teollisuuspiirakoita. Mutta mistä sen käsintehdyn oikeasti tunnistaa, jos on asiassa ihan ummikko.

– Kyllä sen tunnistaa aina. Se tuntuu kädessä erilaiselta ja viimeistään sen tunnistaa kun alkaa syömään, Anola-Pukkila määrittelee.

Mutta minkälainen on se piirakkamalli joka siihen postimerkkiin olisi pitänyt ottaa?

Kolehmainen pyörittelee tarjontinta, jossa on ainakin neljän eri tekijän piirakoita. Sitten hän valitsee yhden.

– Tässä on tosi kauniit muodot. Rypytysjälki on omanlaisensa, se on paistunut reunoilta ja siinä on väriä, siitä tulee makua. Piirakan kuoren on oltava sellainen kupsakka ja rapsakka. Tämä olisi minun valinta postimerkkiin.

Lisää aiheesta:

Suomalainen menestysresepti -ohjelman finalistit on valittu – mikä näistä tuotteista on seuraava ruokakauppojen ykköslanseeraus?Suomalainen menestysresepti -voittaja onkin jo keksitty aiemmin? Inan kuvatodiste kyseenalaistaa väitteen "uudesta ruokainnovaatiosta" – näin Rostenilta vastataanMico, 11, on Espoon pitsakeisari – Hittipitsa on niin iso, että laatikko ei mene kiinniEnni loihtii kondiittorien MM-kisoihin suklaisen Medusan – herkulla painoa yli viisi kiloaHS: Piirakkakohu ravisuttaa Postia – teolliset karjalanpiirakat parempia kuin itsetehdyt? Helmi on Lahden torin legendaarinen piirakkamyyjä – "Aamukahdelta aloitan leipomisen"
Kotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa
  • 08:53
    Opiskelu

    Enemmistö ylioppilaista ei saanut opiskelupaikkaa

  • 08:49
    Kalajoki

    Kolme nuorta hukkui Kalajoella, pelastustoiminnasta löytyi puutteita

  • 08:39
    Sähkö

    MTV:llä sähkökatko – Pekka Poudalle poikkeustilanne

  • 07:54
    Väkivalta

    Kysely: Väkivaltaa kokeneet jäävät usein ilman apua

  • 05:50
    Konkurssi

    Konkurssien takana yhä useammin verovelkoja ja hämäriä järjestelyjä