Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Enni loihtii kondiittorien MM-kisoihin suklaisen Medusan – herkulla painoa yli viisi kiloa

1:55Enni hakee menestystä kondiittorien MM-kisoista
Julkaistu 30.08.2016 22:35
Toimittajan kuva
Sari Korpela

sari.korpela@mtv.fi

Tampereella Royal Bakeryn leipomossa tehdään päivän viimeisiä töitä. Valmiita leivonnaisia leikataan paloiksi ja paikkoja siistitään. Työpäivä on päättymässä, mutta yksi vielä jatkaa.

Konditoriavastaava Enni Rantalan päivä jatkuu vielä. Hän jää työpäivän päätteeksi leipomoon harjoittelemaan kondiittorien MM-kilpailuja varten. Hän kantaa pöytään suklaatyönsä, jonka viimeistely on edessä.

– Meillä on kilpailussa annettu teemaksi Kreikan mytologia ja valitsin Medusan, jolla on käärmehiukset, kertoo Rantala. Samalla hän kiinnittää suklaaveistokseen lehtiä kylmäsprayllä, joka jäädyttää suklaiset lehdet työn oksiin.

Kahdeksan tunnin aikana muutakin kuin suklaaveistos

Kreikan Thessalonikissa 27. syyskuuta käytävässä kilpailussa kilpailijoilla on aikaa valmistaa tuotteensa kahdeksassa tunnissa. Suklaatyö, joka on vähintään 60 senttiä korkea, ei siis ole ainoa, joka Rantalan pitää valmistaa.

– Siellä on kuusi kesäteemaista jälkiruokaa ja sitten on kakku, joka ei ole mikään mansikkakermakakku, vaan siinä on oltava kuusi ennakkoon määriteltyä komponenttia, kertoo Rantala.

Rantalaa on kisoihin valmentanut kondiittorimestari Veli-Matti Ahvenharju. Hänellä on aiempaa kokemusta kilpailuista, joten Rantala on hyvässä valmennuksessa. 

Enni Rantala
Enni Rantalaa on kisaan tukenut ja sparrannut kondiittorimestari Veli-Matti Ahvenharju.MTV Uutiset

Suklaaveistos painaa kiloja

Sulkaaveistos on sanan mukaisesti kokonaan sulkaata sekä valkoista että tummaa. 

– Sanoisin, että viisi-seitsemän kiloa, että ihan hyvin siinä on sitä syötävää herkkua, sanoo Rantala.

Medusan pää on valkosulkaata, ja sen valmistamisessakin on ollut omat kikkansa.

– Ostin mallinuken ja avomiehen kanssa tehtiin siitä silikonimuotit, kertoo Rantala.

Kun harjoitteluun on käyttänyt satoja tunteja, ei kilpailuun lähdetä leikkimielellä.

– Sinne mennään voittamaan. En lähde katselemaan, mitä muut siellä tekevät, vaan olen sillä mielellä, että teen itse parhaani ja sen olisi parempi sitten riittää, sanoo Rantala. 

Rantala menestynyt kisoissa jo aimmin

Ja miksi ei pärjäisi, sillä hän on jo osallistunut kilpailuihin menestyksekkäästi. Viime vuonna Tanskan Aalborgissa hän voitti hopeaa ja sen ansiosta Rantala taistelee nyt maailmanmestaruudesta. Hän tietää olevansa unelma-ammatissaan.

– Tiesin aina, että tämä on alani, yhteishaussa ei tarvinnut kauan miettiä. Ammattikoulussa ensimmäisellä luokalla olin jo ensimmäisissä Suomen mestaruus kilpailuissa ja tulin kolmanneksi. Siitä lähtien olen ollut kilpailuissa mukana ja tykkään kehittää itseäni, kertoo Rantanen.

Ja suklaa, siitä on muodostunut Rantalalle materiaali, jonka työstämisestä hän pitää. 

– Ennen pidin sokeritöistä, mutta nyt kun olen suklaalla päässyt tekemään, siitä on tullut minulle luontaisempi materiaali. Suklaa taipuu niin ihanasti moneen, ja kuitenkin se on niin ärsyttävän herkkä olosuhteiden kanssa, sanoo Rantala.

2:13Näin rakentuu suklaaveistos

Lisää aiheesta:

Tämä on vaikein kakku, jonka Heidi Willman on koskaan tehnyt: "Olin sitä jo kuusi tuntia vääntänyt"Suomalainen menestysresepti -ohjelman finalistit on valittu – mikä näistä tuotteista on seuraava ruokakauppojen ykköslanseeraus?Suomalainen menestysresepti -kilpailun voiton vienyt Fallero-falafel tuo ravintolatasoisen kasvisruuan kotiin: ”Tässä kotimaisessa tuotteessa on kaikki palaset kohdallaan”Suomalainen menestysresepti -ohjelman ensimmäisen kauden voittaja Anssi Räntilä kokeilee kilpailussa onneaan jo kolmatta kertaa: ”Olen aina ollut kova myyntimies”Maria perusti leipomon itähelsinkiläisen kerrostalon alakertaan – asiakkaat hehkuttavat: "Ei näin hyviä tuotteita saa mistään Alepasta"Unohtakaa Bull, tässä tulee Kille – onko hän seuraava suomalainen suuri lihaskimppu?
MakujaKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 13.8.18:00
    Viiden jälkeen

    Kari Aihiselta yllättävä vinkki – tekisitkö itse näin pastallesi?

  • 11.6.16:26
    Politiikka

    MT:n tiedot: Vahvat viinit eivät tule ruokakauppoihin tämän hallituksen aikana

  • 31.5.09:44
    Olut

    Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertoo

  • 11.5.08:01
    Huomenta Suomi

    Helsingin paraatipaikalla on 50-vuotias torikahvila – hittituote hurmaa yksinkertaisuudellaan: "Kanelia, sokeria, voita"

  • 27.1.20:37
    Ruoka

    Ranska voitti Bocuse d’Orin – näin kävi Suomelle