Mainos

Enni loihtii kondiittorien MM-kisoihin suklaisen Medusan – herkulla painoa yli viisi kiloa

1:55

Tampereella Royal Bakeryn leipomossa tehdään päivän viimeisiä töitä. Valmiita leivonnaisia leikataan paloiksi ja paikkoja siistitään. Työpäivä on päättymässä, mutta yksi vielä jatkaa.

Konditoriavastaava Enni Rantalan päivä jatkuu vielä. Hän jää työpäivän päätteeksi leipomoon harjoittelemaan kondiittorien MM-kilpailuja varten. Hän kantaa pöytään suklaatyönsä, jonka viimeistely on edessä.

– Meillä on kilpailussa annettu teemaksi Kreikan mytologia ja valitsin Medusan, jolla on käärmehiukset, kertoo Rantala. Samalla hän kiinnittää suklaaveistokseen lehtiä kylmäsprayllä, joka jäädyttää suklaiset lehdet työn oksiin.

Kahdeksan tunnin aikana muutakin kuin suklaaveistos

Kreikan Thessalonikissa 27. syyskuuta käytävässä kilpailussa kilpailijoilla on aikaa valmistaa tuotteensa kahdeksassa tunnissa. Suklaatyö, joka on vähintään 60 senttiä korkea, ei siis ole ainoa, joka Rantalan pitää valmistaa.

– Siellä on kuusi kesäteemaista jälkiruokaa ja sitten on kakku, joka ei ole mikään mansikkakermakakku, vaan siinä on oltava kuusi ennakkoon määriteltyä komponenttia, kertoo Rantala.

Rantalaa on kisoihin valmentanut kondiittorimestari Veli-Matti Ahvenharju. Hänellä on aiempaa kokemusta kilpailuista, joten Rantala on hyvässä valmennuksessa. 

Suklaaveistos painaa kiloja

Sulkaaveistos on sanan mukaisesti kokonaan sulkaata sekä valkoista että tummaa. 

– Sanoisin, että viisi-seitsemän kiloa, että ihan hyvin siinä on sitä syötävää herkkua, sanoo Rantala.

Medusan pää on valkosulkaata, ja sen valmistamisessakin on ollut omat kikkansa.

– Ostin mallinuken ja avomiehen kanssa tehtiin siitä silikonimuotit, kertoo Rantala.

Kun harjoitteluun on käyttänyt satoja tunteja, ei kilpailuun lähdetä leikkimielellä.

– Sinne mennään voittamaan. En lähde katselemaan, mitä muut siellä tekevät, vaan olen sillä mielellä, että teen itse parhaani ja sen olisi parempi sitten riittää, sanoo Rantala. 

Rantala menestynyt kisoissa jo aimmin

Ja miksi ei pärjäisi, sillä hän on jo osallistunut kilpailuihin menestyksekkäästi. Viime vuonna Tanskan Aalborgissa hän voitti hopeaa ja sen ansiosta Rantala taistelee nyt maailmanmestaruudesta. Hän tietää olevansa unelma-ammatissaan.

– Tiesin aina, että tämä on alani, yhteishaussa ei tarvinnut kauan miettiä. Ammattikoulussa ensimmäisellä luokalla olin jo ensimmäisissä Suomen mestaruus kilpailuissa ja tulin kolmanneksi. Siitä lähtien olen ollut kilpailuissa mukana ja tykkään kehittää itseäni, kertoo Rantanen.

Ja suklaa, siitä on muodostunut Rantalalle materiaali, jonka työstämisestä hän pitää. 

– Ennen pidin sokeritöistä, mutta nyt kun olen suklaalla päässyt tekemään, siitä on tullut minulle luontaisempi materiaali. Suklaa taipuu niin ihanasti moneen, ja kuitenkin se on niin ärsyttävän herkkä olosuhteiden kanssa, sanoo Rantala.

2:13

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.