Marsin pinnalla havaittiin erikoista mutaa – jälleen yksi todiste siitä, että punaisella planeetalla on ollut elämälle otolliset suhteet

NASA: Kuu kutistuu ja väreilee 0:33
Video: Nasa kertoi viime vuonna, että kuu kutistuu ja väreilee. Arkistovideo.

Marsin pinnalta on jälleen löydetty mahdollisia todisteita siitä, että siellä on joskus vallinnut elämälle otolliset olosuhteet. Tutkijat ovat satelliittikuvien avulla havainneet punaisen planeetan kamaralla erikoista mutaa, jollaista ei voi syntyä ilman nestemäisessä muodossa olevaa vettä. Asiasta kertovat muun muassa The Independent ja CNN.

Erikoista mudassa on se, että se on "virrannut kuin laava", mutta se ei ole tavallista vulkaanista laavaa, jollaista Maa-planeetaltamme löytyy. 

Maa-aines tukee todisteita planeetan elinkelpoisesta historiasta

Tutkijoiden mukaan on epätodennäköistä, että tämä basalttisen laavan kaltainen muta olisi peräisin tulivuoren purkauksesta – vaikkakin tulivuoren kaltaisia muodostelmia löytyy Marsista tuhatmäärin.

Nyt havaittu muta on tutkijoiden mukaan selkeä merkki siitä, että Marsissa on joskus ollut elinkelpoinen ympäristö, oma ilmakehä ja oma magneettikenttä. 

"Jossakin on oltava mudan lähde"

Ratkaisevaa on juuri mudan koostumus, joka tutkijoiden mukaan viittaa siihen, että vettä on joskus ollut jääkylmässä Marsissa myös nestemäisessä muodossa pohjavesi-esiintymänä. 

– Jossakin on oltava tämän mudan lähde. Siellä täytyy olla – tai on joskus ollut pohjavesikerros, että tällaista maa-ainesta on päässyt muotoutumaan, sanoo tutkija Petr Brož Tsekin tieteellisen akatemian geofysiikan laitokselta.

Muta voi olla jopa kaksi miljardia vuotta vanhaa

Erikoisen maa-aineksen arvioidaan olevan iältään muutamasta sadasta miljoonasta vuodesta jopa kahteen miljardiin vuoteen. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Maa-planeetallamme arvioidaan syntyneen eläviä organismeja noin 3,5 miljardia vuotta sitten.

Brož uskoo myös, että Marsissa havaittua mutaa saattaa olla myös muilla aurinkokuntamme planeetoilla, kuten esimerkiksi kääpiöplaneetta Ceresillä.

Hän kuitenkin huomauttaa, että varmistuakseen löydöksestä täysin, jonkun olisi myös tiirailtava sitä hieman lähempää kuin satelliittikuvien avulla.

– Geologin olisi päästävä naputtelemaan tätä maa-ainesta vasaralla, ennen kuin asiaa voi täysin varmasti todeta.

Lue myös:

    Uusimmat