Mars-lennolle tarvittavia laitteita ja varusteita testataan autiomaassa – "Muistuttaa Marsia monin tavoin"

Mars-lennolle tarvittavia laitteita testataan Omanin autiomaassa 2:02

Tutkijat testaavat parhaillaan Lähi-idässä, Omanin autiomaassa, laitteita ja varusteita, joita tarvitaan miehitetylle lennolle Marsiin. Marsin tutkimusmatkan arvioidaan toteutuvan viimeistään 30 vuoden päästä. Miehitetty Mars-lento kiinnostaa niin lukuisia yrityksiä kuin valtioitakin.

Aamu sarastaa punaisella planeetalla. Futuristisen näköinen puhallettava asumus suojaa ihmisiä ankarilta olosuhteilta. Paikka ei kuitenkaan ole Mars vaan Oman Arabian niemimaalla.

Tutkijat ovat alueella testaamassa avaruuspukuja, robotteja ja kasvihuoneita, joita tarvitaan tulevaisuudessa Marsin tutkimusmatkalla.

Autiomaa muistuttaa Marsia monin tavoin

– Katsokaa tätä maisemaa, noita mäkiä, tätä Dhofarin autiomaan mahtavaa eristyneisyyttä. Jotkut paikat ovat kuin suoraan Marsista. Ne eivät vain näytä samanlaisilta, vaan maaperä on samanlaista, kuvailee AMADEE-18 -tutkimushankkeen johtaja Gernot Groemer.

Miehitetty Mars-lento kiinnostaa niin yrityksiä kuin valtioitakin. Yksi askel lähemmäs tavoitetta oli Elon Muskin SpaceX -yrityksen rakentaman kantoraketin onnistunut laukaisu.

Elon Musk ja hänen tiiminsä todistivat juuri, että Falcon Heavy -kantoraketti toimii. Se muutti käsitystämme siitä, mitä voimme lähettää avaruuteen ja mitä voidaan lähettää Marsiin, toteaa koeastronautti Kartik Kumar.

Marsiin ehkä jo 20 vuoden päästä

Ensimmäinen miehitetty Mars-lento on todennäköisesti kansainvälinen yhteishanke. Sen takia Omanin autiomaassa on 200 tutkijaa ja muuta asiantuntijaa 25 maasta. Tutkijat arvioivat, että miehitetty Mars-lento toteutuu viimeistään 30 vuoden kuluttua.

– Ensimmäiset askeleet Marsin pinnalla otetaan seuraavien 20-30 vuoden aikana. Uskomme, että jos teknologia kehittyy nykytahtia, se mahdollistaa miehitetyn lennon. Ja sehän tarkoittaa, että ensimmäinen ihminen, joka kävelee Marsin pinnalla, on jo syntynyt. Hän kenties aloittelee juuri koulunkäyntiä Omanissa, Euroopassa, Yhdysvalloissa tai Kiinassa, uskoo koeastronautti João Lousada.

Toimivat varusteet eivät yksin riitä takaamaan onnistunutta tutkimusmatkaa Marsiin. Miehistön on myös selvittävä henkisistä paineista, joita yli vuoden kestävä matka ahtaassa avaruusaluksessa väistämättä aiheuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat