Nasa vie neljä vapaaehtoista vuodeksi pois tästä maailmasta: Kyseessä Mars-kokeilu

Planeettojen välinen matkailu on tällä hetkellä vielä tulevaisuuden haave. Nasa kuitenkin tarjoaa nyt neljälle vapaaehtoiselle mahdollisuutta saada esimakua Marsin matkasta.

Vapaaehtoiset laitetaan elämään eristyksissä muusta maailmasta punaisen planeetan olosuhteissa matkivassa ympäristössä.

Houstonissa Johnsonin avaruuskeskuksessa järjestettävä kokeilu on osa ohjelmaa, jolla kehitetään ja arvioidaan tulevaisuuden Mars-lennolla käytettäviä järjestelmiä. Aiheesta uutisoi The Guardian.

Vapaaehtoiset elävät kokeilussa noin 48 kuutiometrin kokoisessa asumuksessa, jota kutsutaan nimellä Mars Dune Alpha. Asumuksessa on huomioitu Marsin asettamat haasteet, kuten rajalliset resurssit, laiteviat, viiveet kommunikaatiossa ja muut ympäristön stressitekijät.

"Miehistö" tulee tekemään kokeilun aikana muun muassa simuloituja avaruuskävelyjä ja erilaisia kunnossapitotöitä.

Hakijoilta edellytetään muun muassa yliopistotutkintoa tai tuhannen tunnin kokemusta lentäjänä. Hakijoiden on oltava lisäksi tupakoimattomia ja iältään 30–55 vuotiaita Yhdysvaltain kansalaisia.

Vapaaehtoisista tulee toinen ryhmä simuloiduissa olosuhteissa. Asumuksessa on parhaillaan toinen neljän hengen ryhmä, jonka kokeilu päättyy elokuussa kestettyään 378 päivää.

Ulkoavaruuden ruokahaaste on synnyttänyt Mars-lennoille ennennäkemättömiä muonia – katso makutesti 3:07
Ulkoavaruuden ruokahaaste on synnyttänyt Mars-lennoille ennennäkemättömiä muonia – katso makutesti

Lue myös:

    Uusimmat