Marko Anttilan MM-kohtalosta varmaa puhetta – Olli Jokinen nimesi jo hirviömäisen ykköskentän Leijonille

Uusi Tappara-valmentaja Rikard Grönborg ylistää Jukka Jalosta: "NHL-seurojen tulisi ehdottomasti katsoa" 0:52
Uusi Tappara-valmentaja Rikard Grönborg ylistää Leijonat-käskijä Jukka Jalosta: "NHL-seurojen tulisi ehdottomasti katsoa."

Leijonien joukkue MM-kotikisoihin lyödään lukkoon alkuviikosta. Sitä ennen päävalmentaja Jukka Jalosen vetämällä johtoryhmällä on edessään raskaita pelaajapudotuksia, joista MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen antaa jo nyt rohkeat näkemyksensä. C Moren asiantuntija Olli Jokinen herkuttelee jo Mikko Rantasen ympärille muodostettavalla ykkösketjulla.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Avausottelu Tshekki–Suomi pe 10.5. klo 21.20. Studio käyntiin jo klo 20.00!

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Tällä hetkellä Leijonien MM-leiriryhmä koostuu kolmesta maalivahdista, 11 puolustajasta sekä 18 hyökkääjästä. Tässä ovat mukana myös NHL-hyökkääjät Mikko Rantanen, Kaapo Kakko ja Patrik Laine, jotka eivät pelaa vielä Tshekin EHT-turnauksessa. Laine ei ole pelikunnossa, ja hänen osallistumisensa MM-turnaukseen on vielä kysymysmerkki.

Lopulliseen MM-joukkueeseen mahtuu kolme maalivahtia ja 22 kenttäpelaajaa. Vuosi sitten Leijonilla näistä yhdeksän oli puolustajia ja 13 hyökkääjiä.  

Karsintaa on siis tehtävä vielä kaikkiaan seitsemän kenttäpelaajan verran.

Lisäksi on teoriassa mahdollista, että Leijonat saisi vielä täsmävahvistuksia NHL:n pudotuspelien 2. kierroksen jälkeen, mutta näiden pelaajien saapuminen Tampereella saattaisi venyä toisen kisaviikon loppupuolelle. Jalosen Leijonissa ei ole ollut tapana odottaa kuuta taivaalta.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Voi kuitenkin olla, että Leijonien johto jättää 1-2 kisapassia leimaamatta esimerkiksi Miro Heiskasen, Sebastian Ahon tai Aleksander Barkovin toivossa.

Puretaan valintapähkinää Jokisen ja Sihvonen näkemyksillä ryyditettynä. Aloitetaan maalivahdeista.

"Sekoittavat pakkaa"

Maalivahtitrio pysyy hyvin todennäköisesti MM-kotikisoihin saakka nykyisellään: Christian Heljanko, Emil Larmi ja Jussi Olkinuora. Heistä Heljanko (Tappara) ja Larmi (Växjö) voittivat liigatittelit seuroissaan.  

– Heljanko ei periaatteessa ole kahteen vuoteen muuta tehnyt kuin voittanut, Jokinen korostaa.

– Larmin hyvät otteet varmasti sekoittavat pakkaa, mutta maajoukkueessa mestaruuksia voittanut Olkinuora lienee ennakkoon ykkösvahti, Sihvonen arvelee.

Kaiken kaikkiaan maali näyttää taas asianmukaisesti vuoratulta Leijonien päässä.

"Hyvä huomio Jokiselta"

Puolustuspäässä taistelu kisapaikoista kiristyy. Tällä hetkellä nimilista näyttää tältä:

Niklas Friman, Valtteri Kemiläinen, Miika Koivisto, Mikko Lehtonen, Petteri Lindbohm, Nikolas Matinpalo, Olli Määttä, Atte Ohtamaa, Ville Pokka, Juuso Riikola ja Mikael Seppälä.

Sihvonen luettelee nopeasti seitsemän nimeä, joille hän uskaltaa luvata jo kisapaikan.

– Ylivoimapakeiksi ovat vahvimmin tyrkyllä Lehtonen ja Kemiläinen. Lisäksi Määttä on luonnollisesti varma. Alivoimapelin puolelle Lindbohm ja Ohtamaa, yleispakkeina Pokka ja Seppälä.

– Minun papereissani Riikola ja Matinpalo ovat putoamassa.

Jokinen huomauttaa Matinpalosta sen, että hän on Pokan ja Kemiläinen lisäksi ryhmän ainoa oikea käsi alhaalla pelaava puolustaja. Jalonen on suosinut left-right-pakkipareja.  

– Matinpalolla oli erittäin hyvä kausi Ässissä, ja erittäin hyvät näytöt EHT:ltä sekä valmistavista peleistä. Ja hän on nimenomaan iso pakki, joka pystyy toimittamaan kiekkoa viivasta, Jokinen perustelee mahdollista MM-valintaa.

– Tuo on hyvä huomio Jokiselta, mutta näen, että Matinpalo on vasta kasvamassa arvokisarooliin. Kokemus ratkaisee vielä tässä, ja ehkä Jalonen tinkii tässä kätisyysasiasta, Sihvonen vastaa.

Jos Sihvosen seitsemän valintaa ja kaksi pudotusta osuvat, kaksi viimeistä paikkaa menisivät Niklas Frimanille ja Miika Koivistolle – olettaen, että mukaan otetaan yhdeksän puolustajaa viime vuoden tapaan.

"Orastava sentteriongelma"

Ja karsinta sen kuin kovenee hyökkäyspäässä. Alla olevista 18 nimestä pitää karsia vielä viisi.

Marko Anttila, Joel Armia, Hannes Björninen, Markus Granlund, Teemu Hartikainen, Kaapo Kakko, Kasperi Kapanen, Patrik Laine, Juho Lammikko, Sakari Manninen, Waltteri Merelä, Ahti Oksanen, Harri Pesonen, Toni Rajala, Mikko Rantanen, Mikael Ruohomaa, Jere Sallinen ja Antti Suomela.

NHL-vahvistukset Armia, Kakko, Kapanen, Laine, Manninen ja Rantanen ovat saletissa – olettaen, että Laine on pelikunnossa.

Tilanne kiristyy, ja katseet kääntyvät varsinkin keskikaistalle. Sihvonen puhuu "orastavasta sentteriongelmasta", kun baana on Mannisen takana auki.  

Sihvonen hieman ihmetteleekin sitä, ettei Tapparassa huippukauden pelannut Jori Lehterä mahtunut keskushyökkääjäkaavailuihin.

– Pääseekö jopa Ruohomaa mukaan? Minun papereissani hän ei ole MM-tason sentteri ja olisi putoamassa, Sihvonen toteaa.

– Näen, että Björnisen paikka nelosen keskellä on lyöty kiveen. Uskon, että Suomela tulee olemaan yksi senttereistä. Onko Sallinen keskellä? Ruohomaata ja Lammikkoa mietitään varmasti, Jokinen pyörittelee.

Siinäpä viisi sentteriehdokasta onkin mainittuna. Tilanne saattaakin olla se, että enemmän laidalla viihtynyt supervahvistus Rantanen istutetaan keskelle.  

Laituririntamalla puhetta herättää luonnollisesti ainakin kolmen kullan Leijonat-sankarin Marko Anttilan kohtalo.

– Anttilan paikka on varma. Joskus se karsinta tulee, mutta en usko siihen vielä. Jalosen ja Anttilan liitto on jääkiekkotaivaassa siunattu, Sihvonen maalailee.

– Anttilalla ei ollut mikään tykkikausi SM-liigassa, mutta mitä hän on tehnyt maajoukkueessa viime vuosina, niin vaikea häntäkään on sivuuttaa, Jokinen komppaa.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Sihvonen heittää ilmaan kaksi putoajaa.

– Oksasessa voisi olla neloskentän menijää, mutta arvioni mukaan hän ja Merelä uhkaavat pudota.

Jos Sihvonen on näissä ja Ruohomaan kohdalla oikeassa, pudotettavaksi jää vielä kaksi hyökkääjää. Jalosella ja kumppaneilla riittää siis pureksittavaa.

Mahdollisten ketjukoostumusten puntaroimisen Jokinen jättää kisajoukkueen julkistamisen jälkeiseen aikaan, mutta ei malta olla herkuttelematta ykköskentän koostumuksella.

– Olisi kyllä erittäin mielenkiintoista nähdä Teemu Hartikainen ja Mikko Rantanen samassa kentässä. Siinä voisi olla aika vaikea ottaa kiekkoa pois kulmamyllyssä, kun se lähtee pyörimään, Jokinen naureskelee viitaten väkivahvaan suomalaiskaksikkoon.

– Siihen Manninen tai Laine kolmanneksi pyöräksi.

Jääkiekon MM-kisat alkavat ensi viikon perjantaina. Leijonat kokoontuu MM-joukkueella Tampereelle tiistaina. 

Lue myös:

    Uusimmat