Markku laihtui yli 50 kiloa – katso kuvat uskomattomasta muutoksesta

Lihavuusleikkaus mullisti 50-vuotiaan Markku Mäen elämän.

Kun lääkäri vuonna 2010 ehdotti Markku Mäelle lihavuusleikkausta, ei Markku ensin innostunut asiasta.

Ehdotus jäi kuitenkin mieleen kytemään. Painoa oli kertynyt 158 kilon verran, ja kunto oli surkeassa jamassa.

– Kun kävelin kioskille 150 metrin päähän, en meinannut jaksaa kävellä takaisin, Markku kertoo.

Polvetkin olivat alkaneet vaivata, ja verenpainelääkitys oli käytössä.

Parin kuukauden harkinnan jälkeen Markku päätti tarttua tilaisuuteen.

Ruokailutavat uusiksi

Leikkausta varten Markun oli pudotettava painoa. Se onnistui, ja leikkauspäivän aamuna Markku painoi 148 kiloa.

– Kaikki sujui hyvin, ja pääsin kotiin jo seuraavana päivänä.

Uudet elintavat oli otettava käyttöön välittömästi.

– Ruokaa piti syödä tasaisin väliajoin, aluksi pelkästään soseutettuna. Määrät olivat hyvin pieniä verrattuna entisiin annoskokoihin. Minun piti opetella kokonaan uusi ruokailurytmi.

Liikkeelle vuosien tauon jälkeen

Kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta Markun paino oli pudonnut jo parikymmentä kiloa. Sittemmin paino on jatkanut putoamistaan.

– Viime syksyn kontrollissa painoin 93 kiloa. Se on lääkärin mukaan minulle sopiva paino. Verenpainelääkitys on jätetty pois.

Elämäntavat ovat muuttuneet paitsi ruokailun, myös liikunnan osalta.

– Hankin tyttärelle syntymäpäivälahjaksi koiran. Taustalla oli ajatus, että voisin lenkkeillä sen kanssa. Siinä missä ennen hengästyin heti, nykyään kävelen koiran kanssa 5–10 kilometriä päivittäin. Olen paljon energisempi ja virkeämpi kuin ennen.

Markku on uskaltautunut myös jalkapallokentälle.

– Valmennan kakkosdivisioonan naispelaajia. Ensimmäistä kertaa 25 vuoteen olen pystynyt pelaamaan heidän kanssaan kentällä. Sohvaperunasta on tullut normaali ihminen, joka voi pelata tunnin jalkapalloa tai kävellä koiran kanssa pitkin hankia.

Lisää työvuosia

Lääkärin arvion mukaan Markku on saanut noin kymmenen elinvuotta lisää. Kiinteistövälittäjänä työskentelevä mies uskoo saaneensa myös lisää työvuosia.

– Entisellä menolla olisin tuskin voinut jatkaa työntekoa 60-vuotiaaksi asti. Nyt tuntuu, että voin jaksaa eläkeikään asti.

Lähipiiri on kannustanut ja ihmetellyt miehen suurta muutosta.

– Lapsuudenystävä ei tunnistanut minua kadulla ollenkaan. Muutos on ollut niin suuri, ettei mielikään ole ihan pysynyt perässä. Näen itseni edelleen lihavana. Se on asia, josta minun pitäisi oppia pääsemään eroon.

Markku sanoo olevansa kiitollinen saamastaan mahdollisuudesta, mutta muistuttaa, ettei leikkaus ole yksinkertainen ratkaisu.

– Tässä pitää olla oma asenne ja motivaatio kohdillaan, mikään taikasauvaratkaisu tämä ei ole.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Kuvat: Markku Mäki


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat