Marketta Kokkonen taloudesta: Edessä ei ole kivoja juttuja

Kokemuksella: Marketta Kokkonen 21:00

Kaupunkineuvos Marketta Kokkosen mukaan kuva suomalaisen talouden toimivuudesta ja kilpailukyvystä on huonompi kuin mitä monelta osin annetaan ymmärtää. Tulevalta hallitukselta Kokkonen toivoo jämäkämpää otetta.

– Sanon kyllä, että olen äärimmäisen huolestunut. Kuva suomalaisen talouden ja suomalaisen elinkeinoelämän julkisen talouden toimivuudesta ja kilpailukyvystä on kyllä erittäin synkkä. Sanoisin, että jopa vakavampi kuin mitä monissa yhteyksissä saatetaan edes julki tuoda. Siinä mielessä kysymys siitä, että miten tästä selvitään, on iso kysymys – joka toivon mukaan ratkeaa kun vaalit käydään, kaupunkineuvos, Espoon ex-kaupunginjohtaja ja hallitusammattilainen Marketta Kokkonen totesi Studio55.fi-lähetyksessä.

Kokkonen odottaa seuraavalta hallitukselta hyvin terävää ja kirkasta strategiaa, jolla Suomi nostetaan pystyyn. 

– Ja tietysti kun ministerivalintoja tehdään, niin sellaisia rohkeita jämäköitä päättäjiä valtioneuvostossa, joilla on uskallusta tehdä kipeitäkin ja vaikeitakin ratkaisuja, koska edessä ei ole mitään kivoja juttuja.

– Jos kevyesti sanoisin, niin toivottavasti jokainen ministeri joka sinne tulee valituksi ja suostuu siihen tehtävään, ei niinkään ajattele että ”kyllähän mä tiedän, mikä tässä on oikea ratkaisu, mutta sitä mä en tiedä, miten mä saan seuraavissa vaaleissa ääniä”. Eli tällä asenteella ei sitä työtä kyllä hyvin pystytä tekemään, Kokkonen summaa.

Nollakasvun jatkuessa Kokkonen uskoo Suomen kansalaisten olevan melko valmiita syvällekin meneviin uudistuksiin.

Hyvinvointijärjestelmän, elinkeinorakenteen sekä koko toimintaympäristön muuttuessa uudistuksia tekemään täytyy löytää kyvykkäitä päättäjiä, Kokkonen sanoo. 

– Näillä kansantalouden näkymillä ja bruttokansatuotteen kehitysnäkymillä – mitä nyt pystytään ennustamaan – niin pienemmällä rahoituksella pitää pystyä varmistamaan välttämättömät hyvinvointipalvelun järjestelmät, ne mitä kansalaiset Suomessa odottavat.

Jollei tätä tehdä, edessä on Kokkosen mukaan tuhoisa tie.

– Sitten tämä purkautuu hallitsemattomasti ja sitä ei varmaan kukaan meistä toivo. 

Miten Marketta Kokkonen arvioi digitalisoitumisen vaikuttavan tulevaisuudessa yhteiskuntaamme? Katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat