Marjastaja, muista tärkeät ohjeet marjametsällä

Marjastaminen on jokamiehenoikeus, joten painu metsään nauttimaan ilmaisista herkuista!

Jokamiehenoikeus tarkoittaa sitä, että sinulla on lupa mennä myös yksityiseen metsään poimimaan marjoja, sieniä ja kukkia. Maanomistaja ei voi estää marjastamista uhkailemalla tai pakottamalla pois omistamiltaan mailta, kunhan marjastaja noudattaa jokamiehenoikeuksia.

Luonnonsuojelulaki puolestaan kieltää jokamiehenoikeuksia rajoittavien kieltotaulujen pystyttämisen. Maanomistaja ei siis saa laittaa metsään kylttiä, joka kieltää alueelle pääsyn.

Raa'at marjat kannattaa jättää luontoon kypsymään, sillä niiden kypsyminen ei jatku enää poimimisen jälkeen. Poimitut marjat myös pilaantuvat nopeasti.

Huomioi verotukseen liittyvät seikat, jos olet myyntiaikeissa

Luonnonvaraisten marjojen myynnistä saatu tulo on verovapaata, jos marjat kerätään ravinnoksi ja myydään itse. Marjojen poiminnasta palkaksi saatu tulo on sen sijaan veronalaista. Myös viljellyistä marjoista, kuten mansikoista, saadusta tulosta on maksettava veroa.

Verovapaus edellyttää, ettei marjoja ole jatkojalostettu eli esimerkiksi survottu, makeutettu tai pakastettu. Poimija voi myydä marjat vaikka torilla tai tienvarren levähdyspaikalla, kunhan toiminta on harrastelijamaista ja satunnaista. Marjat voi myydä verovapaasti suoraan myös ravintolalle tai tukkuostajalle.

Jos marjanpoimija on tehnyt poimimisesta työsopimuksen, keräämisestä maksettu korvaus on palkkaa, jota verotetaan ansiotulon veroprosentin mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat