Kaupat odottavat jännittyneinä, miten luonnonmarjojen kanssa käy – thaimaalaisten poimijoiden pääsy Suomeen on sittenkin vielä auki

Iso osa Suomen mustikkasadosta jää metsiin, jos Thaimaa ei päästä kansalaisiaan marjanpoimijoiksi Suomeen.

Pärjäävätkö suomalaiset marjanpoimijoina? Entä milloin mansikat kypsyvät? MTV Uutiset vieraili mansikkatilalla.

Pärjääkö suomalainen marjanpoimijana? Entä milloin suomalaiset mansikat kypsyvät? MTV mansikkamaalla 7:03

Tämä on ollut tilanne toistaiseksi, sillä koronaviruksen pelossa Thaimaa on rajoittanut matkustamista.

Muun muassa suomalaiset marjayritykset sekä elintarviketeollisuus ovat kuitenkin vedonneet Thaimaan viranomaisiin, jotta matkustus sallittaisiin.

– Taustalla on tapahtunut ja tapahtuu yhä. Thaimaan viranomaiset ovat luvanneet kertoa tällä viikolla päätöksestään. Poimijoiden pääsy Suomeen on Thaimaan viranomaisista kiinni, kertoo hallitusneuvos Olli Sorainen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Toiveista poimijoiden saamisesta Suomeen kertoi tänään ensimmäisenä Kainuun Sanomat ja Lännen Media.

Luonnonmarjojen poiminta on ollut jo noin 15 vuoden ajan ulkomaalaisten poimijoiden varassa. Poimijoita on toivottu tulevan ainakin 3 000.

MTV Uutiset kysyi niin Keskolta kuin S-ryhmältä, miltä marjojen saatavuus niiden näkökulmasta näyttää.

– Haasteita on. Pulaa tulee, jos ulkomaalaisia poimijoita ei tule Suomeen. Esimerkiksi puna- ja mustaherukoiden osalta tilanne on kuulemani mukaan hieman parempi kuin esimerkiksi mustikan, kertoo K-ryhmän tuoretuotteiden osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen.

Myös S-ryhmän tunnelma on marjojen suhteen odottava.

– Kesän sadosta ei vielä tiedetä. Me teemme kaikkemme varmistaaksemme, että kotimaisia marjoja on hyvin saatavilla syksyllä kaupoistamme. Ulkomaisia vaihtoehtoja arvioidaan siinä mittakaavassa, kuin sille on tarvetta, vastataan puolestaan S-ryhmän viestinnästä.

Kauppojen on mahdollista saada marjoja myös ulkomailta, mutta ulkomaisten marjojen ostaminen ei kiinnosta kaikkia suomalaisia kuluttajia.

– Tuontimarjoja saadaan valikoimiin, mutta kaikki eivät välttämättä osta ulkomaalaisia marjoja, Vuorinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat