"Marjanpoimijat käyvät salaa jopa aamulla kello 4, toimivat kuin varkaat" – MTV:n lukijat kertovat kokemuksistaan jokamiehenoikeuksista

Milloin marjanpoimija on liian lähellä mökkiä? Tätä jokamiehenoikeudet todella tarkoittavat 5:44
Milloin marjanpoimija on liian lähellä mökkiä? Tätä jokamiehenoikeudet todella tarkoittavat.

Jokamiehenoikeudet ovat loistava mahdollisuus hyödyntää Suomen luontoa, mutta kaikki asiat eivät kuitenkaan ole sallittuja.

Yleisimmät harhaluulot ja ongelmat liittyvät tulentekoon ja marjojen poimimiseen esimerkiksi mökkien tai talojen pihapiireistä.

Kysyimme lukijoiltamme kokemuksia jokamiehenoikeuksista ja niihin liittyvistä ongelmista, joita he ovat kohdanneet. Monet kertovat joutuneensa todistamaan muun muassa sitä, kun heidän pihapuskansa ovat heiluneet tuntemattomien marjastajien toimesta.

– Minulle sattui juuri viime viikolla mökillä, että olin mökissä sisällä ja kuulin että joku auto ajoi pihaan ja auton ovi meni kiinni. En odottanut ketään vieraita ja tuntemattomia olivatkin nämä kaksi henkilöä minulle, eräs MTV Uutisten lukija kertoo kokemuksestaan.

– Olivat kiireellä keräämässä sieniä ja marjoja pihastani ennen kuin ehdin puuttumaan asiaan huutamalla heille melko tiukasti ja rumalla sanalla, että jatkavat nyt matkaansa, hän jatkaa.

– Äänensävyni oli ilmeisen tepsivä ja tämä pariskunta pelästyi niin, että olivat sekunnissa takaisin autossaan ja jatkoivat matkaa. Seuraavalla kerralla lupaan, jos vielä heidät näen vastaavassa puuhassa, että asia ei jää tähän.

Myös yksi haastateltu mieshenkilö on joutunut todistamaan samankaltaista tilannetta ihan omassa kotipihassaan. Hän kertoo, että heidän pihansa on tarkoituksella jätetty mahdollisimman luonnonvaraiseksi, joten se ei ole pelkkää nurmikkoa vaan osa on metsäaluetta.

– Rouvashenkilö kävi keräämässä mustikat parempaan talteen, meidän tontilta, kun ei oltu kotona. Kotiutuessamme mökiltä huomasin rouvan kyykkivän pihallamme poimuri sauhuten, mies kertoo.

– Huomautin rouvalle, että kyykistelet mustikoita meidän pihalla, johon rouva ihmetteli "missäs se teidän raja muka kulkee, teillähän on tämä nurmialue vasta tuossa". Sanoin tontin alkava tuolta autotallin kulmalta muutama metri eteenpäin.

Tässä vaiheessa rouva oli siirtynyt pois tontiltamme ihmetellen metsäkaistaletta.

Suomen Ladun Sampsa Sulonen muistuttaakin, että jokamiehenoikeuksiin ei kuulu marjojen poimimien pihapiiristä.

– Varsinaista metrimääräistä rajaa ei ole olemassa, mutta tervettä järkeä käyttäen ei haluta aiheuttaa haittaa muille. Jos tuntuisi itsestäsi ikävältä, että ihmiset tulevat ja poimivat marjoja pihaltasi, älä myöskään tee niin muille, täsmentää Sulonen.

Ongelmia myös yksityisteiden kanssa

Ruokolahdella asuva Piia kertoo, että hänen mökkinsä pihapiiristä marjat ovat kadonneet useaan otteeseen. Hänen mukaansa taustalla ovat marjayhtiöiden kerääjät.

– Täällä viedään marjat ihan pihapiiristä ja puoliraakoina. Nyt eivät enää uskalla tehdä onneksi avotulinuotioita ruoanlaittoon, niitäkin tehtiin metsäpalovaroitusaikaan, Piia kertoo.

– Esimerkiksikaksi vuotta sitten tyhjennettiin piha ja tontti, kun olin nukkumassa. Marjanpoimijat käyvät salaa jopa aamulla kello 4. Toimivat kuin varkaat ja ajavat ylinopeutta tunnuksettomilla autoilla.

Piian mukaan ainoa ongelma eivät ole pihoilta katoavat marjat vaan myös yksityistiet, joita marjastajat käyttävät lupaa kysymättä.

– Täällä kaupalliset marjayhtiöt ovat käyttäneet yksityisteitä kaupallisiin tarkoituksiinsa jo viiden vuoden ajan. Kimmo Tiilikainen vastasi minulle vuonna 2016, ettei yksityisteiden käyttö kuulu jokamiehenoikeuksiin kaupallisessa tarkoituksessa.

– Ihmiset ovat laittaneet teille jopa puomeja,ne kierretään. Metsissä on marjoja kyllä, mutta toisten yksityisteiden ja mökkitonttien käyttö maksimoi voitot, Piia harmittelee.

Myös toinen MTV Uutisten lukija on kommentoinut samaa tienkäyttöongelmaa.

– Yleinen ongelma ja harhaluulo jokamiehen oikeuksista marjastus, sienestys, kalastus: kulkemisesta edellä oleviin kohteisiin. Kaikkialle ei pääse valtion ylläpitämää tietä pitkin autolla, kirjoittaja kertoo.

– Eli jos liikutaan yksityistiellä, rasitetiellä, pitäisi myös liikkua jokamiehen oikeuksiin kuuluvilla kulku peleillä kuten kävellen, polkupyörällä. Auto ei kuulu niihin kulkuvälineisiin. Rasitetiellä kulku sallittu vain niille kenelle on myönnetty rasite oikeus. Yksityistiellä voidaan käytöstä periä tien käyttömaksu esimerkiksi autolla liikkumisesta, koska tiet pidettään kunnossa osakkaiden maksamilla yksikkömaksuilla, hän kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat