Puolukasta on tulossa mustikkaa parempi sato – tällainen on marjastuskausi

Mustikkasato jäi tänä kesänä viime vuotta heikommaksi, mutta puolukan näkymät ovat suotuisat. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltola sanoo, että puolukkasadosta on tulossa hyvä, koska pölytys onnistui lämpimän kesäkuun jälkipuoliskon takia monilla alueilla keskimääräistä paremmin.

– Puolukka on hyönteispölytteinen, kuten melkein kaikki Suomen marjat. Kun on lämmintä, pölyttäjähyönteiset ovat aktiivisia, Peltola sanoo.

Puolukka on Peltolan mukaan mustikkaa satovarmempi, koska puolukka kukkii kesäkuussa mustikkaa myöhemmin. Tällöin kylmien säiden ja hallan riski on pieni. Puolukka kestää mustikkaa paremmin myös mahdollista kuivuutta.

Mustikkasato on jäämässä vaisuksi – kävimme metsässä katsomassa mikä on tilanne 7:24
MTV:n toimittaja Outi Airola kävi haastattelemassa intohimoista marjanpoimija Tommi Viitalaa, jota tämän kesän tavallista pienempi mustikkasato ei ole hätkäyttänyt. 

Satokausi kestää pitkälle syksyyn

Tutkija arvioi, että eteläisessä Suomessa puolukkaa päästään poimimaan reilun viikon kuluttua, pohjoisessa parin viikon päästä.

– Tosin puolukan kypsyminen riippuu kasvupaikasta. Lämpimillä kasvupaikoilla, kuten kukkuloiden tai vaarojen harvapuustoisilla etelä- ja länsirinteillä, puolukka kypsyy ensin.

Peltolan mukaan pohjoisessa puolukkaa voi löytyä ensilumen tuloon saakka. Etelä-Suomessa satokausi kestää lokakuulle asti.

– Yleensä ensimmäisissä yöpakkasissa puolukka pehmenee sen verran, että poiminta loppuu. Poimijoiden sormetkaan eivät yleensä kestä kovin kylmiä kelejä.

Peltola mainitsee, että pakkasen puraisema puolukka on tosin makea, mutta pehmenemisen takia hankala puhdistaa.

Puolukat viihtyvät kuivassa mäntymetsässä

Entä mistä aloittelevan marjastajan kannattaa lähteä puolukkaa etsimään?

Peltola kertoo, että puolukka viihtyy muun muassa melko kuivassa ja valoisassa mäntymetsässä. Myös hakkuuaukeilta marjaa voi löytyä hyvin, jos maaperä ei ole kärsinyt pahasti hakkuissa.

Hän muistuttaa, että marjametsään kannattaa aina ottaa eksymisen varalta puhelin mukaan. Siihen on hyvä ladata 112-sovellus, jonka avulla pelastuslaitos pystyy tarvittaessa paikantamaan eksyneen.

Peltolan mukaan vain joitakin prosentteja metsien koko puolukkasadosta poimitaan talteen.

Ostoverkosto puutteellinen

Luonnontuotealan toimialajärjestön Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen kertoo, että kaupallinen puolukanpoiminta alkaa Etelä-Suomessa ensi viikolla. Poiminnasta vastaavat pääosin Thaimaasta tulleet marjanpoimijat. Thaimaasta on tullut täksi kesäksi Suomeen noin 2 100 poimijaa.

Partanen kertoo, että kotimaisen myyntiin menevän keruun määrää vähentää puutteellinen ostopisteverkosto.

– Enimmäkseen kotimainen keruu menee kotitarvekäyttöön mutta myös suoramyyntiin joko torilla tai suoraan kuluttajalle sosiaalisen median kautta, Partanen sanoo.

Puolukka on Partasen mukaan Suomessa tärkein kaupallinen marja.

Näin saat imettyä muovipussista ilmat pois ruoan säilömistä varten 0:50
KATSO MYÖS: Tiesitkö? Naurettavan yksinkertainen niksi auttaa marjojen säilömisessä: "Tajusin vasta kolmekymppisenä".

Lue myös:

    Uusimmat