Maria hoksasi niksin, jolla tukkoisen nenän saa auki – näin kommentoi lääkäri

Maria keksi toimivan keinon avata tukkoinen nenä – katso vinkki! 0:33
Katso videolta Marian niksi tukkoisan nenän avaamiseksi ja kokeile vaikka perässä!

Maria neuvoo niksin, jolla saa tukkoisen nenän näppärästi auki. Pyysimme lääkäriä selittämään, mihin kikan toiminta perustuu.

Maria Kangaskortet kertoo, että hänellä menee helposti nenä tukkoon ilmojen viilentyessä. Yllättäen hän löysikin toimivan keinon nenän avaamiseen. 

Kurkkaa niksi yllä olevalta videolta!

– Harjoittelin uutta kasvohierontarutiinia, jossa painetaan poskipään alta ja yllättäen liike avasi tukkoutuneen nenän, Kangaskortet kertoo MTV Uutisille

Ensin Maria ajatteli, että nenän aukeaminen oli sattumaa. Hän kuitenkin testasi niksiä uudestaan, kun ei saanut nukuttua yöllä tukossa olleen nenän takia.

– Sain taas tällä niksillä nenän jotenkuten auki, joten googlettelin, onko siinä kohtaa jokin yhteys nenän puolelle ja olihan siellä. 

Maria löysi aiheesta YouTube-videon, jolla niksi näytettiin, ja päätti kokeilla sitä itse.

– Kun tein videon ohjeiden mukaan liikkeet oikein, sain nenän kunnolla auki.

– Sain Instagramissa kommentin, että tämä on perustietoa korva-nenä-kurkkutiehyistä ja onteloista, mutta itselleni se oli aivan uusi juttu ja sen vuoksi halusin jakaa löydön myös muille.

Maria kertoi niksistä TikTok-tilillään ja videota on tähän mennessä katsottu noin puoli miljoonaa kertaa. Marian niksivideon näet yltä!

Lääkärin kommentit

Entä mitä mieltä lääkäri on tästä niksistä? Näytimme videon Terveystalon korva-, kurkku- ja nenätautilääkäri Erkka Rönkälle.

Rönkä kertoo, että kyse on enemmänkin diagnostisesta tapahtumasta. Hänen mukaansa videolla tapahtuvalla korvan vetämisellä ei ole mitään tekemistä nenän aukeamisen kanssa.

– Se on vain rekvisiittaa siinä hommassa, Rönkä sanoo.

Rönkä selventää, mistä Marian jakamassa niksissä on kyse: kun painetaan poskiluun päältä ja vedetään ihoa nenän vierestä sivusuuntaan, levitetään samalla nenän ahtainta kohtaa. 

Tässä kohtaa sijaitsee venttiilialue, jonka yksi rajapinta on nenän sivuseinä, joka siirtyy sivulle päin, kun sitä vedetään ihon avulla. 

– Se on paikka, jossa ihminen aistii nenän tukkoisuuden. Jos sitä paikkaa vedetään ikään kuin isommaksi, tulee tunne, että ilma virtaa paremmin. 

– Jos nenässä on hyvin ahdas venttiilialue, kerää se siihen joskus karstaa tai limaa. Kun sitä aluetta vähän liikutellaan ja laitetaan päätä eri asentoon, voi tulla tunne, että sieltä lähtisi jotain liikkeelle. Sillä tavalla saa tunteen siitä, että nenä aukeaa.

Rönkä lisää, että kyseessä on ennemminkin mekaaninen venytys eikä se, että niksi avaisi nenän tukkoisuutta samalla tavalla kuten esimerkiksi Nasolin tai muut vastaavat tuotteet.

Niksin toiminta riippuu nenän ominaisuuksista

Kaikille tempusta ei ole hyötyä. Jos niksi toimii, johtuu se nenän ominaisuuksista.

– Yleensä se ei toimi nenässä, joka on niin sanotusti ehyt tai normaali tuolta alueelta.

Jos niksi taas tuntuu avaavan nenää tosi tehokkaasti ja se tuntuu tosi hyvältä, voi syynä olla nenän valvuraali-insuffissienssi eli venttiilialueen riittämättömyys. 

Rönkä kertoo, että niksi toimii varsinkin sellaisessa nenässä, jossa valvuraalialue on viallinen.

Korvalääkärille tuttu testi

Lääkärin mukaan samaista testiä käytetään joskus vastaanotolla mittarina siihen, leikataanko nenästä tiettyä paikkaa. Se on myös keino testata, hyötyykö ihminen leikkauksesta.

– Sillä tavalla se on ennestään tuttu ja vanha juttu näin korvalääkärin näkökulmasta.

Erikoislääkäri muistuttaa, että neniä on erilaisia. Jos temppu tuo ison avun, johtuu se Rönkän mukaan nenän anatomisista ominaisuuksista. Tällöin voi olla niin, että nenässä olisi jotain, minkä voisi leikkaamalla korjata. 

– Korvalääkärinä sanoisin, että jos on noin voimakas hyöty tuosta, nenää kannattaisi näyttää lääkärissä. Siitä varmaan saisi pysyvästikin paremman.

Lue myös:

    Uusimmat