Mape kertoo: The Beatles ja Lontoo

The Beatles -yhtye aloitti uransa Liverpoolissa ja soitti ensimmäiset ulkomaankeikkansa Hampurissa. Lontoo oli The Beatles -yhtyeelle aluksi vain paikka, jonne mentiin levyttämään ja esiintymään televisiossa.

Mutta vuonna 1963 yhtyeen suosio oli Britanniassa jo sitä luokkaa, että manageri Brian Epstein katsoi järkeväksi muuttaa yhtyeen pääkonttorin Lontooseen.

John Lennon oli mennyt salaa naimisiin, ja hänen perheelleen hankittiin oma asunto. Paul McCartney oli tavannut toukokuussa 1963 lontoolaisen lääkäriperheen tyttären Jane Asherin ja muutti tämän perheen kaupunkiasunnon ullakkohuoneistoon.

Ringo Starr ja Geroge Harrison jakoivat Lontoossa yhteisen poikamieskämpän.

The Beatles -yhtyeen uran ehkä tärkein osoite oli Abbey Road. Tämän kadun varrella sijaitsivat legendaariset Abbey Road -studiot, joissa The Beatles -yhtye äänitti lähes koko musiikillisen tuotantonsa. Abbey Road oli myös yhtyeen viimeisen lp:n nimi, ja tällä kadulla kuvattiin myös tuon levyn pop-ikoniksi muodostunut kansikuva.

Muutaman minuutin kävelymatkan päässä Abbey Road studioilta löytyy Paul McCartneyn talo, jonne hän muutti Jane Asherin ullakolta. Osoite on 7 Cavendish Avenue.

Kolmas The Beatles -yhtyeen tarinaan liittyvä osoite on 3 Savile Row. Tänne yhtye perusti Apple-yhtiönsä, ja tämän rakennuksen katolla The Beatles soitti tarinansa viimeisen yhteisen esiintymisen tammikuun 30. päivänä 1969.

The Beatlesien Lontoon tarinaan liittyy vielä Manchester Square -aukiolla sijainnut EMI House. Yhtyeen levy-yhtiö EMI piti tällä paikalla päämajaansa, ja sen terassilla kuvattiin mm. The Beatlesien ensimmäisen lp:n kansi. Tämä rakennus on jo valitettavasti hajotettu.

Lontoo oli 1960-luvun ajan The Beatles -yhtyeen maailmanlaajuisen toiminnan keskipiste. Vuoteen 1966 asti yhtyeen jäsenet viettivät suuren osan ajastaan joko kiertueilla tai studiossa. Sen jälkeen John, Paul, George ja Ringo alkoivat viettää yhä enemmän aikaa omien perheidensä ja lähipiirinsä kanssa. Jopa studiossa nähtiin enää harvoin kaikkia yhtyeen jäseniä yhtä aikaa.

Studio55/Markku Veijalainen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja