Mainos

Mansikoista on nyt huutava pula – "Kaikki laatikot myyty aamukahdeksaan mennessä"

2:03

Mansikoiden kysyntä on nyt huipussaan, mutta tammikuun kovien pakkasten ja kesäsateiden takia sato on jäänyt niukaksi. Hakaniemen torilta loppui viiden kilon kotimaiset mansikkalaatikot lauantaina jo ennen aamukymmentä ja Jumbon Citymarketista ei tänään päivällä saanut kotimaista mansikkaa ollenkaan.

Viime vuonna tähän aikaan Jumbon Citymarketissa myytiin kotimaista mansikkaa useita kymmeniä lavoja päivässä, mutta nyt tilanne on aivan toinen. Kauppias Matti Himberg ei saa tilattua suuria annoksia kotimaista mansikkaa mistään.

– Meillä ei ole oikeastaan ollut suomalaista mansikkaa juuri ollenkaan. Aamulla oli pieni erä, mutta sekin myytiin loppuun ja nyt myydään vaan tätä hollantilaista rasioissa. Muuta ei ole nyt myynnissä, Himberg sanoo.

Hän arvioi, että mansikoiden myynnissä ei päästä tänä vuonna lähellekään viime vuotta.

– Ehkä noin puolet siitä, mitä viime vuonna myytiin.

Kilpailu viiden kilon mansikkalaatikoista on ollut viime päivinä kovaa.

– Ensimmäiset asiakkaat tulee varttia vaille seitsemän ja ne on jonossa tuolla ja loppuviikosta meillä oli aina kello kahdeksaan mennessä kaikki viiden kilon laatikot myyty loppuun.

Myös Hakaniemen torilla viiden kilon laatikot on myyty loppuun jo aamutuimaan. 

– Ei tänä päivänä vielä olla jouduttu myymään ei oota, mutta puolen tunnin päästä kyllä. Lauantaina loppui kymmeneltä. Täällä oli silloin väenpaljous, torikauppias Matti Rissanen toteaa.

Tammikuun lumeton pakkasjakso verotti

Jo tammikuun kylmä ja lumeton pakkasjakso pilasi mansikkasatoa, mutta vielä vaikeamman tilanteesta teki viimeviikkoiset rankat sateet. Hedelmä-ja marjanviljelijäin liitto on arvioinut, että tämän kesän mansikkasato jäänee noin kolmanneksen viime kesäisestä.

– Suurin ja viimeaikaisin syy on nuo viimeaikaiset sateet. Ne osuivat huonoon aikaan. Sade pieksi marjanpinnan velliksi ja sillä marjallahan ei silloin ole enää käyttöarvoa, Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton puheenjohtaja Ismo Ruutiainen sanoo.

Pääkaupunkiseudun ruokakauppoihin ja toreille mansikoita toimittavan marjaviljelijä Vesa Koivistoisen puhelin on soinut viime päivinä ahkeraan.

– Kaikki asiakkaat soittelevat ja pyytävät lisää marjaa. Torikauppiaallakin on jo paniikki, kun ei pian ole mitä myydä, Koivistoinen sanoo.

Hän arvioi, että tammikuun lumettoman pakkasjakson seurauksena Suomen mansikkasato pieneni jopa noin 30 prosenttia. Sen lisäksi viimeaikaiset sateet verottivat lisää pääsatoa.

– Meillä on mielikuva, että tämän vuoden mansikkasato jää jopa puoleen normaalista.

53-vuotias Koivistoinen on mansikanviljelijä kolmannessa sukupolvessa. Hän arvelee, että tämän kesän sato jää historian kirjoihin.

– En muista että heinäkuun tokalla viikolla olisi ollut näin huutava pula mansikasta kuin nyt on.

Suuria määriä mansikkaa ei enää tule, mutta pieniä eriä myöhäislajiketta on vielä tarjolla muutaman viikon kuluessa. Koivistoinen kuitenkin muistuttaa, että pakkasmarjat kannattaa ensi kesänä hankkia jo hyvissä ajoin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.