Mansikkaa myydään nyt jo liian halvalla – viljelijältä tärkeä viesti kuluttajille

Mansikan hinnan pelätään putoavan jopa liian alas – tästä on kyse 2:19
Katso videolta koko haastattelu

Mansikoiden hinnan romahdus on puhuttanut viime aikoina. Nyt hinnan pelätään menevän jopa liian alas.

Ongelmia viljelyksillä aiheuttaa myös ulkomaalaisten työntekijöiden puute. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yrittäjien verkkolehti.

Mansikan litrahinta on laskenut jopa puoleen alkukeväästä. Kylmän kevään sekä bensan ja lannoitteiden hintojen nousun vuoksi litrasta mansikoita sai pulittaa jopa kymmenen euroa. Keskikesän yli jatkunut helle pudotti hintaa jopa viiteen euroon.

Nyt mansikkaa pelätään jo myyvän liian halvalla.

Hedelmän- ja marjanviljelijäinliiton puheenjohtaja, marjatilayrittäjä Tarja Matomäen mukaan mansikan viljelypinta-ala on kasvanut rajusti viime vuosina.

– Tänä vuonna kaikki osui kohdalleen, satopotentiaalia on ollut pelloissa paljon.

Matomäki kertoo, että tänä vuonna mansikoita ennustetaan kypsyvän yli 20 miljoonaa kiloa. Normaaleina vuosina sama lukema on ollut 14-15 miljoonaa kiloa.

Ukrainalaiset työntekijät poissa työmarkkinoilta

Matomäki muistuttaa, että marjanviljelijät ovat samassa ahdingossa kuin muut maanviljelijät. Kustannukset ovat nousseet todella voimakkaasti ja ulkomaalaisesta työvoimasta on ollut puutetta.

Ukrainasta tulleista kausityöntekijöistä moni on perunut Venäjän hyökkäyssodan vuoksi matkansa. Moni mies on rintamalla, ja naiset eivät halua jättää miestään ja kotiaan sodan keskelle.

Muista maista tulevien viisumin myöntäminen kestää pitkään, ja nopea rekrytointi ei ole mahdollista.

– Koko Eurooppa on ollut tällä hetkellä Euroopan ulkopuolisen työvoiman varassa hyvin pitkälle.

Korvaako pitkälle jatkuva sesonki halvan hinnan?

Mansikkaa on povattu tulevan jopa syyskuuhun saakka. Toisaalta haaste on pääsatojen jakautuminen alueen mukaan. Tietyillä alueilla, kuten lounaassa, pääsato tulee muita alueita huomattavasti aikaisemmin. Sesongista kuitenkin uutisoidaan usein kautta maan tiettyyn aikaan.

Lisäksi moni kuluttaja odottaa hintojen putoamista ohi sesongin, ennen kuin suuntaa ostoksille.

– Kuluttajana kun lähtee ostamaan mansikkaa, kannattaa miettiä onko se halpa hinta aina. Mikä sen marjan laatu on ja tuleeko se vastuulliselta toimijalta, Matomäki muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat