Mannerheimin Lastensuojeluliitto täytti sata vuotta! Tältä näytti äitiyspakkauksen ensimmäinen versio – kiertokori ilahdutti äitejä jo 1900-luvun alussa

Mannerheimin Lastensuojeluliitto sata vuotta 10:09
Viiden jälkeen -ohjelmassa juhlistettiin satavuotiasta Mannerheimin Lastensuojeluliittoa. Katso videolta, miltä äitiyspakkauksen ensimmäinen versio, eli kiertokori, näytti.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on ehtinyt taipaleensa aikana olla monessa mukana.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto perustettiin sata vuotta sitten, 4, lokakuuta 1920. Liitto on siis auttanut lapsia, perheitä ja vanhempia jo sadan vuoden ajan. Yksinä merkittävimmistä saavutuksista voidaan pitää esimerkiksi neuvolatoimintaa ja äitiyspakkausta.

Äitiyspakkauksen ensimmäinen versio oli nimeltään kiertokori. Vauvantarvikkeista ja -vaatteista koostuva pakkaus oli tarkoitettu vähävaraisten äitien avuksi. Kun kiertokorin pienokaisille tarkoitetut tarvikkeet kävivät pieniksi ja turhiksi, pakattiin ne takaisin laatikkoon ja annettiin eteenpäin seuraavalle apua tarvitsevalle. Nykyisin äitiyspakkauksen sisällön saa jokainen pitää itsellään.

Vaikka äitiyspakkausta uudistetaan vuosittain muun muassa asiakaspalautteiden perusteella, pysyy tuotevalikoima hyvin pitkälti samanlaisena vuodesta toiseen. Esimerkiksi tekstiilien värit ja kuosit vaihtelevat, ja pakkaukseen valitaan myös täysin uusia tuotteita. Nykyisin pakkauksessa on yhteensä noin 50 tuotetta.

Neuvolatoimintaa Suomessa jo sadan vuoden ajan

Neuvolatoiminta käynnistyi Suomessa 1920-luvulla, kun lasten oloja Suomessa ryhdyttiin parantamaan. Marsalkka Mannerheimin sisko vapaaherratar Sophie Mannerheim toimi aktiivisesti Mannerheimin Lastensuojeluliitossa. Lisäksi hän oli yhdessä lääkäri Arvo Ylpön kanssa perustamassa Helsinkiin lasten hoitoon keskittyvää sairaalaa Lastenlinnaa. Lastenlinnaan perustettiin Suomen ensimmäinen neuvola.

Järjestön alkutaipaleella tärkein tehtävä tehtävä oli imeväiskuolleisuuden vähentäminen. Lisäksi lasten hammashuoltoa pyrittiin kehittämään vuosikymmenten aikana, vaikkakin lasten hampaita vaivannut karies saatiin nujerrettua kunnolla vasta 1970-luvulla fluorihammastahnan tultua markkinoille.

Sodan jälkeen kehittyvän julkisen terveydenhuollon rinnalla toiminut Mannerheimin Lastensuojeluliitto tarjosi suomalaisille lapsille lastenhoitopalveluita ja suosittuja uimakouluja. Myöhemmin käynnistettiin myös suosittu lasten- ja nuorten puhelin, sekä tukioppilastoiminta.

Juhlavuottaan viettävän Mannerheimin Lastensuojeluliiton suurimpia haasteita ovat syrjäytyminen ja kiusaaminen.

Yllä olevalla videolla näytetään, miltä äitiyspakkauksen ensimmäinen versio, kiertokori näytti. Studiossa Mannerheimin Lastensuojeluliiton tulevaisuuden haasteista on keskustelemassa liiton pääsihteeri Milla Kalliomaa. Lisäksi Matinlahden koulun iltapäiväkerholaiset kertovat, millaista on nykylapsen elämä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat