Mallinnustutkimus esittää, miten kaupunkilaisten hellekuolemia voitaisiin estää

Tutkimuksen mukaan puiden istuttaminen voisi vähentää kaupunkilaisten hellekuolemia.

Ilmastonmuutoksen myötä hellejaksoista johtuvien kuolemien oletetaan yleistyvän etenkin suurissa kaupungeissa. Tuoreen mallinnustutkimuksen perusteella mahdollisesti jopa kolmasosa näistä kuolemista voitaisiin estää, jos kaupunkeihin istutettaisiin lisää puita. Tulosten mukaan tämä saavutettaisiin, jos kaupunkien pinta-aloista noin kolmasosa olisi puustoa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 93 eurooppalaiskaupunkia, joissa vuonna 2015 korkeat lämpötilat aiheuttivat arviolta 6 700 ennenaikaista kuolemaa. Näistä 2 600 eli noin kolmannes olisi estynyt puiden lisäämisellä, tutkijat kirjoittavat. Mallinnuksen perusteella puiden istuttaminen laskisi kaupunkien lämpötilaa keskimäärin 0,4 celsiusastetta.

Hellekausina kaupunkien lämpötilat voivat nousta huomattavan korkeiksi, koska asfaltti ja rakennukset varastoivat lämpöä tehokkaasti ja pitävät ilman lämpimänä myös öisin. Puiden lisääminen ei siis ole ainoa keino, jolla lämpötiloja voitaisiin laskea.

Puistoilla ja kaupunkiluonnolla on tutkimusten mukaan myös muita terveysvaikutuksia. Metsä ja viheralueet voivat muun muassa vähentää stressiä, parantaa mielialaa ja laskea sydämen sykettä. Viheralueiden lähellä asuvilla on myös vähemmän sydän- ja verisuonitauteja.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.

Helsingissä puiden istuttamisesta tehtiin päätös jo vuonna 2020. Tavoitteena on istuttaa 100 000 puuta seuraavien 15 vuoden aikana.

Katso myös: Lyhytkin kävely puistossa voisi tutkijan mukaan parantaa työmuistia

Lyhytkin kävely puistossa voi parantaa työmuistia 6:23
Professori Kalevi Korpela kertoi puistokävelyn työmuistia parantavista vaikutuksista Viiden jälkeen -ohjelmassa maaliskuussa 2022.

Copyright Duodecim 2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat