Mainos

Malja Suomelle -tempaus: "Miksi perheet syövät yksin kotona pizzaa, vaikka voisimme iloita yhdessä"

1:26

Tänään kello 18 lukuisissa Suomen ravintoloissa nostetaan malja Suomelle. Kyse on tempauksesta, jolla järjestäjien mukaan halutaan taittaa sekä talven että laman selkä.

– Ei auta, että suremme Suomen surkeaa taloustilannetta. Voimme tehdä itsekin jotain tilanteen parantamiseksi. Tehdään tänään ravintoloille talouspiikki, näytetään, että uskomme Suomen parempaan tulevaisuuteen sekä nautitaan hyvästä ruoasta ja toistemme seurasta, kiteyttää tempauksen isä, ohjaaja Lauri Törhönen.

Malja Suomelle -tempauksen taustalla on yleishyödyllinen yhdistys nimeltä Yhteismaa, joka suunnittelee ja toteuttaa yhteiskunnallisesti merkittäviä tapahtumia ja palveluja. Se on kehittänyt muun muassa Siivouspäivä-kierrätystapahtuman.

Nyt kunnianhimoisena tavoitteena on innostaa miljoona suomalaista lähtemään tänään ravintolaan ja skoolaamaan Suomelle. Tempaus on herättänyt sosiaalisessa mediassa ennätyksellisen paljon kiinnostusta. Kutsua on välitetty Facebookissa yli 300 000 kertaa.

2:15

Ravintolakulttuuri kunniaan

Vaikka Malja Suomelle -tapahtuma järjestetään sunnuntaina, jolloin suuri osa Suomen ravintoloista on kiinni, tempauksella ei oteta kantaa kiistoihin muun muassa ravintolahenkilökunnan sunnuntaikorvauksista. 

– Haluamme herättää keskustelua suomalaisesta ravintolakulttuurista, jota leimaavat muun muassa ennakkoluulot ja pinttyneet tavat. Miksi meillä perheet ja ystäväpiirit sulkeutuvat koteihinsa syömään kuuden euron pizzoja yksin, vaikka voisimme kokoontua yhteen iloitsemaan ruuasta, juomasta ja erityisesti toisistamme, ihmettelee Lauri Törhönen.

Myös monissa ravintoloissa toivotaan, että suomalaisten kynnys mennä ravintolaan syömään madaltuisi nykyisestä. 

– Ei tarvitse odottaa mitään juhlapäivää tai erikoistilaisuutta, jotta voisi nauttia toisten tekemästä ruoasta ravintolassa. Erityisesti vanhemmat ihmiset voisivat arkipäiväistää suhtautumistaan ravintolaruokailuun. Monilla on myös väärä luulo siitä, että ravintoloissa syöminen on kallista, mutta sitä sen ei tarvitse olla, kommentoi helsinkiläisen ravintola Eliten ravintolapäällikkö Tiina Partti.

Uusi kansallinen juhlapäivä

Malja Suomelle -tempauksesta toivotaan jokavuotista kansallista juhlapäivää. Ensin vuoden tapahtumalle haetaan Suomi 100 vuotta -statusta. 

– Tempauksen etukäteen herättämä suuri kiinnostus kertoo, että tällaista päivää kaivataan. Suomelta puuttuu oma juhlapäivä, jolloin kansa juhlisi yhdessä tätä hienoa maatamme. Itsenäisyyspäivänä ihmiset istuskelevat lähinnä kodeissaan, kuvailee Malja Suomelle -some-kampanjaa vetävä Tanja Jänicke.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.