Malesiassa siepatut Filippiineillä

Filippiinien puolustusministerin mukaan Malesiassa siepatut turistit ovat hengissä ja heidät on kuljetettu Filippiineihin kuuluvalle Jolon saarelle. 21 siepattua on ilmeisesti jaettu useampaan ryhmään ja kaapparit pyrkivät mahdollisesti erillisiin neuvotteluihin eri panttivankiryhmistä.

Filippiinien saariryhmän alueella etsinnät jatkuvat


Filippiinien viranomaiset kertoivat aiemmin tänään, että osa Malesiassa siepatuista 10 turistista ja 11 paikallisesta oli nähty sieppaajineen Jolon saarella. Saarella oli havaittu vain valkoihoiset siepatut, kertoi Mindanaon autonomisen muslimialueen kuvernööri Nur Misuari. -Vain valkoiset ovat siellä. En tiedä, mihin muut on viety, sanoi Misuari ABS-CBN-television haastattelussa.

Filippiinien puolustusministeri Orlando Mercado sanoi, että panttivangit on mahdollisesti jaettu ryhmiin. -Ilmeisesti nämä ryhmät liikkuvat ympäriinsä, puolustusministeri kertoi. Kuvernööri Nur Misuarin mukaan sieppaajat ovat mahdollisesti erottaneet yhdeksän malesialaista panttivankia 12 ulkomaalaisesta. Kaapparit pyrkivät ehkä erillisiin neuvotteluihin eri panttivankiryhmistä, arvioi Misuari. Filippiinien presidentti Joseph Estrada nimitti keskiviikkona Misuarin johtamaan neuvotteluja sieppaajien kanssa.

Uutistoimisto AP:n siteeraaman nimettömän poliisilähteen mukaan sieppaajat vaativat 100 miljoonaa pesoa eli noin 14,9 miljoonaa markkaa panttivankien vapauttamisesta. Saman lähteen mukaan sieppaajat aikovat vapauttaa kaksi malesialaista vankiaan, koska nämä ovat muslimeja. Varmuutta ei ole vieläkään siitä, keitä sieppaajat ovat. Puolustusministeri Mercado arveli, että kyseessä on sekoitus ääri-islamilaisen Abu Sayyaf-sissijärjestön taistelijoita ja entisiä kapinallisia. Abu Sayyaf-järjestön edustajaksi esittäytynyt mies ilmoitti tiistaina, että järjestö on sieppausten takana. Samalla nimellä esiintynyt mies antoi kuitenkin asiasta ristiriitaisia lausuntoja.

Viranomaiset nostivat siepattujen virallisen määrän tänään 21:een, kun kävi ilmi, että myös sukelluskeskuksen kokki oli kaapattujen joukossa. Kuvernööri Misuari ei kuitenkaan ole kertonut, mistä tai keneltä tiedot kaappaajista ja vangeista ovat peräisin.

Suurlähettiläät hätäkokoukseen

Suomen suurlähettiläät Filippiineillä ja Malesiassa neuvottelevat paikallisviranomaisten kanssa panttivankikriisistä. Tieto hätäkokouksiksi kuvatuista tapaamisista tuli sen jälkeen kun osa Malesiassa siepatuista oli nähty sieppaajineen eteläfilippiiniläisellä Jolon saarella.

(STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat