Maksaläiskä voi kertoa sairaudesta – näin ehkäiset

Ruskeat läiskät iholla voivat olla paitsi epäesteettisiä, myös merkkejä sairaudesta. Miten näistä totutusti maksaläiskiksi kutsutuista pigmenttihäiriöistä pääsee eroon, vai pääseekö?

– ”Maksaläiskä” ei ole lääketieteellinen termi, eikä maksaläiskillä ole mitään tekemistä maksan kanssa. Maallikot kuitenkin käyttävät termiä tarkoittaessaan ruskeaa läiskää iholla. Oikeasti läiskiä aiheuttaa auringon UV-säteily kohdatessaan ihon pinnan niin, että siihen kertyy pigmenttiä epätasaisesti. Ajan kanssa ihoon voi muodostua ihan selviä muutoksia, joita sitten maksaläiskiksi kutsutaan, ihotautien ja patologian erikoislääkäri Susanna Virolainen sanoo.

Läiskille on ihan oikeatkin nimet: melasma ja lentigo.

Melasma-läiskiä saavat tyypillisesti e-pillereitä käyttävät naiset.

– Heille tulee aika laajojakin ruskeita pigmentaatioalueita esimerkiksi otsaan, huulen päälle tai poskipäihin. Ne ovat kieltämättä hieman epäesteettisiä, mutta melasmassa ei ole koskaan mitään vaaraa pahanlaatuisuudesta.

Lentigo-läiskiä puolestaan ilmestyy vanhemmille ihmisille auringonvaloa saaville alueille: poskiin, nenään, dekolteelle ja kämmenselkiin.

– Joihinkin lentigo-läiskiin voi kehittyä vanhemmalla iällä Lentigo maligna -melanooma. Se on yleensä hidaskasvuinen ja usein vain ihon pintaa pitkin etenevä, mutta jos solumuutoksia todella on, ne täytyy leikata kokonaan pois. Koska läiskät voivat olla useamman senttimetrin kokoisia, leikkaus vaatii plastiikkakirurgiaa.

– Mikäli iäkäs ihminen huomaa, että iholla olevaan ruskeaan läiskään alkaa tulla värieroja – tummaa, vaaleaa ja punertavaa värisävyä sekaisin –, kannattaa se käydä näyttämässä lääkärille ja ottaa koepala.

On olemassa vielä kolmaskin pigmenttiläiskä, jota ihmiset pitävät niin sanottuna maksaläiskänä.

– Kaulalle ilmaantuvat ruskeat läiskät voivat syntyä kosmetiikkatuotteiden, esimerkiksi korvan taakse suhautettavien parfyymien, sekä UV-valon yhteisvaikutuksesta.

Tummumista ehkäistään suojakertoimilla

Läiskiä sekä niiden tummumista ja muuttumista pahanlaatuisiksi voi ehkäistä käyttämällä aurinkovoidetta korkealla suojakertoimella silloin, kun aurinko paistaa.

Lentigo-läiskiä voidaan yrittää häivyttää voiteilla, kylmähoidoilla ja kuorinnoilla.

– Jokaisen täytyy itse arvioida tuotteesta saatu hyöty siihen käytettyyn rahaan nähden. Kovin radikaaleja toimenpiteitä en missään nimessä suosittele, sillä läiskän pinta voi arpeutua, Virolainen sanoo.

Voivatko läiskät kadota itsestään?

– Nuoremman ihmisen melasma-läiskät yleensä haalenevat ajan myötä, kun e-pillerien käytön lopettaa. Lentigo-läiskät sen sijaan ovat melko pysyviä, eikä itse voi kuin estää niiden tummumisen entisestään.

Kuvat: All Over Press

Huomenta Suomessa haastateltiin melanooman sairastanutta Mikael Englundia vuoden 2013 kesäkuussa. Englund sai lääkäreiltä useampaan kertaan terveen paperit ennen kuin hänen huomaamansa ihomuutos todettiin melanoomaksi.

Lue myös:

    Uusimmat