Makedonian väkivaltaisissa protesteissa loukkaantunut yli 100, joukossa poliitikkoja ja poliiseja

Makedonian johtavat puolueet pyrkivät rauhoittelemaan tunnelmia parlamentilla eilen puhjenneiden väkivaltaisuuksien jälkeen.

Englanninkielinen Macedonian Information Agency (MIA) kertoo sosiaalidemokraattien kehottavan kansalaisia pidättyvyyteen. Konservatiivisen puolueen johtaja, ex-pääministeri Nikola Gruevski puolestaan tuomitsee jyrkästi väkivallan ja perää vuoropuhelua.

MIAn mukaan presidentti Gjorge Ivanov on pyytänyt kaikkien parlamentissa olevien puolueiden johtajat luokseen vielä tänään.

Parlamenttitalon luona pidetty mielenosoitus äityi väkivallaksi, kun joukko mielenosoittajia rynni sisälle rakennukseen. MIAn mukaan yli 100 ihmistä tarvitsi hoitoa vammoihinsa. Joukossa oli noin 20 poliisia.

Loukkaantuneiden joukossa oli myös poliitikkoja, kuten sosiaalidemokraattien johtaja Zoran Zaev, jonka kimppuun mielenosoittajat hyökkäsivät. Zaev sai ainakin vertavuotavan haavan otsaansa.

Kuukausia protesteja

Ex-pääministeri Gruevskin kannattajat ovat järjestäneet mielenosoituksia jo parin kuukauden ajan protestoidakseen umpisolmussa olevaa poliittista tilannetta. Uutistoimisto AP:n mukaan monet eilisistä mielenosoittajista olivat juuri Gruevskin kannattajia.

Gruevskin konservatiivipuolue voitti joulukuussa vaalit, mutta hän ei ole onnistunut saamaan parlamentissa riittävää kannatusta hallituksen muodostamiseen.

Vaaleissa toiseksi eniten ääniä saivat sosiaalidemokraatit, ja heillä olisi enemmistö yhdessä Makedonian albaanivähemmistön puolueiden kanssa. Presidentti Gjorge Ivanov kieltäytyi kuitenkin taannoin antamasta sosiaalidemokraateille lupaa hallituksen muodostamiseen.

Presidentti on uutistoimisto AFP:n mukaan ex-pääministeri Gruevskin liittolainen. Hän on ilmaissut huolensa siitä, että albaanipuolueet haluavat albanialle virallisen kielen aseman.

Eilinen mylläkkä alkoi siitä, kun parlamentti oli valitsemassa itselleen uutta puhemiestä. Mielenosoittajat vastustivat äänestyksen voittanuttta Talat Xhaferia, joka on etninen albaani ja entinen puolustusministeri.

EU ilmoitti myöhemmin pitävänsä Xhaferin valintaa myönteisenä. Myös Yhdysvaltain Makedonian-lähetystö katsoo Xhaferin tulleen valituksi asianmukaisesti.  

Lue myös:

    Uusimmat