Vaalitulosten mitätöimistä vaativat mielenosoittajat yrittivät tunkeutua Belgradin kaupungintaloon

Kansainvälisten tarkkailijoiden ryhmä on kritisoinut vaaleja sääntöjenvastaisuuksista.

Serbiassa mielenosoittajat rikkoivat ikkunoita yrittäessään tunkeutua sisälle maan pääkaupungin Belgradin kaupungintaloon sunnuntai-iltana, kertoo uutistoimisto AFP:n paikalla ollut toimittaja.

Mielenosoittajat käyttivät kaupungintalon ikkunoiden rikkomiseen lipputankoja, kiviä ja kananmunia.

Poliisit käyttivät pippurisumutetta mielenosoittajia vastaan. Poliisi sai väkijoukon hajaantumaan paikallista aikaa noin kymmeneltä illalla.

Serbian presidentti Aleksandar Vucic sanoi, että mielenosoituksissa loukkaantui vakavasti kaksi poliisia.

– Tapahtumat ovat dramaattisia, koska emme ole tottuneet siihen, että joku rikkoo ikkunoita, Vucic kertoi serbialaisen uutistoimisto Betan mukaan hallitusmieliselle Pink TV:lle.

– Mutta vallankumousta ei ole käynnissä, eivätkä he onnistu, Vucic jatkoi.

Presidentti: Valtion instituution valtausyritys

Presidentin mukaan mielenosoituksissa otettiin kiinni yli 35 ihmistä. Valtio pystyy Vucicin mukaan pidättämään ja tuomaan oikeuden eteen kaupungintalon edessä tapahtuneesta vastuussa olleet.

Vucic kuvaili mielenosoittajien yrittäneen vallata valtion instituutioita väkipakolla. Presidentin mukaan olisi myös todisteita siitä, että kaikki oli valmisteltu etukäteen.

Serbian sisäministeriö kehotti lausunnossaan mielenosoittajia pidättäytymään väkivallasta. Ministeriö sanoi poliisin varoittaneen opposition edustajia ennen vaaleja tiedustelutiedoista, joiden mukaan väkivaltaisia mielenosoituksia ja hallinnon rakennuksiin murtautumisia olisi suunniteltu.

Sisäministeriön mukaan poliisi sanoi oppositiojohtajien tuolloin taanneen, ettei tällaisia tapauksia sattuisi.

Tarkkailijat kritisoivat vaaleja sääntöjenvastaisuuksista

Uutistoimisto Reutersin mukaan tuhannet mielenosoittajat olivat vaatineet maassa joulukuun 17. päivänä järjestettyjen parlamentti- ja paikallisvaalien tulosten mitätöimistä.

Presidentti Vucicin oikeistopopulistinen SNS-puolue voitti vaalit ylivoimaisesti 46 prosentin äänisaaliilla.

Kansainvälisten tarkkailijoiden ryhmä on kritisoinut vaaleja sääntöjenvastaisuuksista. Ulkomaalaiset tarkkailijat ilmoittivat havainneensa parlamentti- ja paikallisvaaleissa muun muassa äänten ostamista.

Tarkkailijaryhmässä oli edustajia esimerkiksi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöstä (Etyj).

Oppositiojohtajia syömälakkoon

Ainakin seitsemän Serbia väkivaltaa vastaan -sloganin taakse kokoontuneen oppositioryhmittymän jäsentä aloitti syömälakon vaalien jälkeisenä maanantaina. Ryhmittymän nimi juontaa juurensa aikaisemmin tänä vuonna tapahtuneisiin joukkoampumisiin, joita seuranneet mielenosoitukset laajenivat nopeasti hallinnon vastaisiksi protesteiksi.

Lauantaista alkaen oppositiojohtaja Marinika Tepiciä on nesteytetty päivittäin suonensisäisesti, mutta hän kieltäytyy edelleen syömästä ruokaa.

– He (lääkärit) yrittävät säilyttää tämän tilan niin pitkään kuin mahdollista, koska minulla ei ole aikomustakaan luovuttaa ennen kuin valevaalit mitätöidään, ennen kuin he myöntävät vaalivilpin ja ennen kuin kansan tahtoa puolustetaan, Tepic sanoi AFP:lle.

Vaalivilppisyytökset kiistänyt presidentti Vucic kehotti opposition edustajia etsimään muita tapoja protestoida.

– Haluaisin pyytää kaikkia syömälakossa olevia olemaan jatkamatta sitä. Mielenosoituksia voidaan järjestää päivittäin. Olen tottunut mielenosoituksiin, Vucic sanoi televisioidussa puheessaan sunnuntaina.

Lue myös:

    Uusimmat