Mainos

Makedonia valmiina lopulliseen iskuun

Makedonian armeija valmistautuu "lopulliseen iskuun terroristien tuhoamiseksi".

Makedonialainen sotilas

Armeija ja albaanisissit ovat viime päivinä käyneet taisteluita Tetovoa ympäröivillä kukkuloilla. Tetovoon saapui iltapäivällä kuusi panssarivaunua, neljä panssariajoneuvoa ja kahdeksan armeijan rekkaa. Jo aiemmin maanantaina kaupunkiin tuotiin neljä panssarivaunua. Tetovo sijaitsee lähellä Kosovon rajaa noin 45 kilometriä itään Makedonian pääkaupungista Skopjesta.

Makedonia on parin viime päivän aikana voimistanut iskujaan sissejä vastaan ja armeija on ilmoittanut vallanneensa useita sissien hallussa olleita alueita. Silminnäkijöiden mukaan albaanisissit ovat menettäneet asemansa Malino Malossa, jonne he olivat siirtyneet hävittyään taistelut Tanusevcin rajakylässä.
-Makedonialaisilla on rajavalvonta hallussaan jälleen. En ole päässyt Malino Maloon kahteen päivään, sanoi nuori albaanimies. Hänen mukaansa Malino Malossa ei ole enää siviilejä ja kylän rakennukset on tuhottu tai ryöstetty.
-Lehmänruhoja lojuu kaikkialla. Makedonian joukot ampuvat kaikkea, mikä liikkuu, sanoi mies.

Nato lisää joukkojaan

Nato ilmoitti, että se lähettää lisää joukkoja Kosovon etelärajalle. Sotilasliiton pääsihteerin George Robertsonin mukaan kansainvälinen yhteisö ei kuitenkaan halua laajentaa liiton valtuutusta toimia Makedoniassa.
-Pyydämme Naton jäsenmaita lähettämään lisää joukkoja Kosovoon, jotta operaatio voisi toimia joustavammin, sanoi Robertson Brysselissä keskusteltuaan Makedonian ulkoministerin Srgan Kerimin kanssa.

Robertson ei kertonut tarkemmin uusien joukkojen vahvuudesta, mutta lupasi, että Nato-joukot tiukentavat toimiaan raja-alueella. Kfor-joukkoja on sekä Kosovossa että Makedoniassa. Venäjän presidentti Vladimir Putin vaatii, että kansainvälinen yhteisö käyttää kaikkia keinoja alueen rauhoittamiseksi. Balkanin-kiertueella olevan Venäjän ulkoministerin Igor Ivanovin mukaan "väkivalta leviää muihin Balkanin maihin, ellei sitä tukahduteta heti".

Kriisin vakavuudesta erimielisyyttä

Kansainvälisen yhteisön sisällä on ilmennyt erimielisyyttä siitä, kuinka vakava Makedonian kriisi on. YK:n Balkanin-lähettiläs Carl Bildt syytti Natoa maanantaina siitä, että sotilasliitto tahallisesti aliarvioi albaanisissien lukumäärää. Bildtin mukaan sissit ovat osoittautuneet sitkeiksi ja heitä on vaikea paikantaa. Itävallan mielestä EU:n pitäisi harkita sitä, että se pyytää YK:n turvallisuusneuvostoa laajentamaan rauhanturvaajien toimivaltuuksia Makedoniassa.

Rakennus palaa Tetovon vuorilla

Tällä hetkellä Makedonian Kfor-joukot toimivat lähinnä huoltotehtävissä. Makedonia on arvostellut Naton toimia ankarasti. Eilisessä puheessaan pääministeri Ljubco Georgievski syytti länsimaita siitä, että ne antavat mahdollisuuden "eurooppalaisen Talebanin" syntymiselle. Georgievskin mukaan Nato ei todellisuudessa valvo Kosovon rajaa, vaan antaa albaanisissien tulla rajan yli Makedoniaan.

Albaanisissien mukaan taistelujen alettua noin kuukausi sitten heitä oli noin 200 miestä, mutta nyt heitä on jo 6000. Makedonia on aloittanut reservissä olevien kutsunnat. Makedonian kaksimiljoonaisesta väestöstä noin kolmannes on etniseltä taustaltaan albaaneja.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.