Mainos

Maineensa menettäneelle muoville etsitään kiivaasti korvaajia: "Puupohjaisista pulloista ja pakkauksista tulee valtavirtaa 5-10 vuodessa"

7:39

Nykypäivänä puhutaan paljon muovista ja sen aiheuttamasta raskaasta ympäristörasitteesta. Merissä vellovista valtavasta muoviroskamääristä on tullut suorastaan aikamme kirous. Mistä lääke? Voisiko esimerkiksi puu korvata tällaisia öljypohjaisia tuotteita?

Video: Puupohjaisia tuotteita kehitetään nopeaan tahtiin. Suomessa innovaatiotyö on parhaimmillaan ja uusia tuotantolaitoksia syntyy alalle. 

MTV:n Huomenta Suomessa aiheesta olivat puhumassa MetGenin teknologiajohtaja Matti Heikkilä ja Spinversen toimitusjohtaja Laura Koponen.

Suuri visio tulevaisuudessa on se, että puusta voitaisiin tehdä periaatteessa kaikki se, mitä tehdään öljystäkin.

– Jatkossa voitaisiin mahdollisesti tehdä hyvin monenlaisia kuluttajatuotteita puupohjaisesti. Esimerkiksi kaikkea sitä, mitä on kotona (joka ei ole lasia ja metallia) voitaisiin korvata puupohjaisilla tuotteilla, MetGenin teknlogiajohtaja Matti Heikkilä kertoo.

Ensi vaiheessa kyseessä ovat pakkausmateriaalit.

– Meillä on jo kaupoissa erilaisia pakkausmateriaaleja, jotka ovat puupohjaisia. En tarkoita kartonkeja, vaan sellaisia, jotka korvaavat muoveja. Tulevaisuudessa niitä tulee yhä enemmän, Heikkilä povaa.

Puupohjaisia tuotteita jo olemassa

Heikkilän mukaan ensin esimerkiksi juomapullot muuttuvat puupohjaisiksi, tämän jälkeen elintarvikepakkaukset.

– Myös rakennusmateriaalit, sohvapäällysteet, paneelit, kaiuttimet, instrumentit eli periaatteessa loputon määrä tavaroita voi olla puuohjaisia.

Heikkilän mukaan tämä on nyt jo todellisuutta.

– 5-10 vuodessa elintarvike- ja juomapakkauksista tulee yhä enemmän valtavirtaa. Puupohjaiset rakennusmateriaalit lisääntyvät 10 vuoden aikajänteellä.

Tuotteita Velmulta ja tänä vuonna

Spinversen toimitusjohtaja Laura Koponen kertoo, että suomalaisyrityksistä Velmu on mukana puupohjaisten materiaalien kehittämisessä.

– Sen ensimmäiset tuotteet tulevat markkinoille vuoden loppuun mennessä.

Kehitystä ovat yritystensä kanssa vahvasti edistämässä myös teknologiajohtaja Matti Heikkilä MetGenistä ja Spinversen teknologiajohtaja Laura Koponen.

EU:lta merkittävä rahoitusapu

Heidän johtamansa yritykset ovat osa yhdeksän yrityksen hanketta, joka on saanut EU:lta yli 20 miljoonan euron rahoituksen.

– Suurin osa rahoituksesta menee varsinaisen tehtaan rakentamiseen eli me tehdään ihan konkreettinen laitos, jossa käsitellään 80 tonnia puuta päivässä.

Suurin osa puusta hyödynnetään jalostettuihin tuotteisiin. Meillä on mukana myös tuotekehittelijöitä, jotka kehittävät näitä puupohjaisia tuotteita, Heikkilä kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.