Mahtivireessä oleva Reetta Hurske otti Suomen ennätyksen tyynesti vastaan – "Ei voi sanoa, että se kauheasti yllätti"

0:53
Sisäratojen SE:n rikkonut Reetta Hurske iskussa uuteen kauteen: "Tiesin olevani hyvässä kunnossa"

Pika-aituri Reetta Hurske on keskellä talvea hurjassa kunnossa. Hurske juoksi viime lauantaina hallikauden avauskisassaan 60 metrin aitajuoksun Suomen ennätyksen. Huippukunnon taustalla on selvä resepti.

Reetta Hurskeen yksi hallikauden tavoitteista täyttyi heti ensimmäisessä kilpailussa. Tampereen Pirkkahallin ajanotto pysähtyi aikaan 7.90, jolla Hurske napsaisi kolme sadasosaa pois viime kaudella kahdesti juoksemastaan aiemmasta ennätysajastaan. Jo kilpailun ensimmäisessä juoksussaan Hurske oli kovassa vauhdissa ajalla 7.95.

Nooralotta Nezirin nimissä ollut Suomen ennätys parani yhden sadasosan.

– Se oli tavoitteena juosta suomen ennätys tällä hallikaudella, mutta että ensimmäisessä kilpailussa Hurske myhäili MTV Urheilun haastattelussa.

Hurske sanoo tienneensä olevansa hallikauden alla ”kohtuullisessa kunnossa”. Kauden ensimmäinen kilpailu on kuitenkin urheilijalle aina ”mysteeri”.

– Harjoituskausi on mennyt hyvin ja olen pysynyt pääosin terveenä yhtä flunssaa lukuun ottamatta, Hurske avaa huippujuoksunsa taustoja.

– En voi sanoa, että se kauheasti yllätti, mutta tietyllä tapaa kuitenkin, kun kulki niinkin kovaa molemmat juoksut.

Hurskeen viime kesä oli tuloksellisesti keskinkertainen. Tamperelainen juoksi parhaimmillaan 100 metrin aidat kelpo aikaan 12.88, mutta vastapainoksi aika painui turhan usein yli 13 sekunnin.

Eugenen MM-kisoissa Hurske selvisi ajalla 13.09 välieriin. Münchenin EM-kisoissa aika 12.95 toi yhdeksännen sijan ja karsiutumisen ensimmäisenä EM-finaalista.

Talven vauhti kesän kisoja lyhyemmällä matkalla lupailee kuitenkin parempaa. Hurskeen ennätys on 12.78 kesältä 2019.

– Matkahan on sama 60 metriin asti. Totta kai se, että on pystynyt treenaamaan ja juoksu kulkee noinkin hyvin ensimmäisessä kisassa, on merkki siitä, että vauhtia on tullut lisää. Toivottavasti se kesällä näkyy satasen aidoissa.

Ainakin kymmenen aidan harjoitusvedoissa juoksu on Hurskeen mukaan kulkenut samaa vauhtia kuin viime keväänä hänen ollessaan ”hyvässä kunnossa”. Niinpä kesän tavoitteena on oman ennätyksen parantaminen.

– Tavoite on joka vuosi olla uran parhaassa kunnossa.

Aitajuoksun taso nousee

Yleisurheilussa palataan hyvän tovin jälkeen niin sanotusti normaaliin päiväjärjestykseen, kun kesän ainoat arvokisat, Budapestin MM-kisat, käydään elokuussa. Hurske arvioi tilanteen helpottavan kilpailukalenterin järkevää rakentamista.

Budapestin tulosraja on hurja 12.78, eli Hurskeen ennätys.

– Totta kai se raja täytyy juosta, mutta jos ennätyksen haluaa tehdä, se raja tulee siinä samalla, Hurske sanoo.

– Veikkaan, että rajat tulevat vain kovenemaan. Kisoihin halutaan rankingin kautta enemmän juoksijoita. Mutta en ole sitä rajaa ihan kauheasti tässä vaiheessa miettinyt. Se on tavoitteena juosta sitten kesällä.

Kovaa kiriapua Hurskeelle antavat Nooralotta Neziri, Annimari Korte ja Lotta Harala, jotka ovat kaikki palaamassa radoille loukkaantumisten jälkeen. Neziri ja Korte jättivät viime kesänä kauden kesken loukkaantumisen vuoksi. Harala ei kilpaillut kesällä lainkaan.

– On kiva, että suomalaiset kilpasiskot tulevat takasin viivalle loukkaantumisten ja muitten jälkeen. Totta kai se lisää kilpailua, ja aitajuoksun taso nousee samalle tasolle, missä se oli aikaisemminkin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja