Radikaalin ratkaisun tehnyt Nooralotta Neziri jätti punttien kolistelun – lataa hurjan tavoitteen: "Alle pitää mennä"

Vaikean viime kauden jälkeen valmennuksensa uusiksi laittanut Nooralotta Neziri odottaa paljon tulevalta kesältä. 100 metrin aidoissa viimeksi vuonna 2020 alle 13 sekunnin juossut porilainen uskoo vakaasti ennätysaikaan.

Nooralotta Nezirin viime kausi päättyi jo heinäkuun lopussa Kalevan kisojen jälkeen. Nezirin kantapää oli leikattu elokuussa 2022 ja paluu radoille oli täynnä haasteita. Neziri juoksi toukokuussa 100 metrin aidoissa kelpo ajan 13.04 ja vielä kesäkuussa 13.05, mutta lupaavasta alusta huolimatta huippuvire jäi löytämättä.

Kesän edetessä taso putosi.

– Viime vuosi oli sellaista leikkauksen jälkeistä paluuta ja hermosto alkoi väsyä niin paljon, että laitettiin peli poikki, että voin valmistautua tähän kauteen hyvin.

Ja hyvin valmistautuminen on sujunutkin. Neziri laittoi kesän jälkeen valmennuksensa uusiksi, kun hänen ja valmentaja Matti Vyyryläisen, 73, yhteistyö tuli päätökseen. Nykyisin valmennuksesta vastaavat Nezirin avopuoliso Ville-Matti Ranta ja pikajuoksija Samir Demnati.

Viime vuodet loukkaantumisten kanssa painineen Nezirin harjoitteluun on tehty selvä muutos.

– Olen tehnyt ehkä vähän vähemmän kovaa voimaa, se on ehkä selkein juttu. On lähdetty hakemaan juoksukykyisyyttä takaisin ja on pitänyt ottaa raa'asta voimaharjoittelusta pois, 31-vuotias Neziri kertoo.

– Varsinkin, kun on 23 vuotta ollut loukkaantumista ja pystynyt tekemään oikeastaan pelkkää punttia, ajateltiin, että sen voi jättää minimiin. Hyvin on voimatasot pysyneet siitä huolimatta.

Nezirin mukaan valmentajanvaihdokseen ei liittynyt "mitää sen suurempaa". Kaksikon yhteistyö ehti jatkua vain vuoden verran.

– Matti ei enää pystynyt valmentamaan. Se oli hyvä se kuntoutusjakso, mutta kesällä, kun piti matkustaa ja, todettiin, että parempi jatkaa niin sanotusti nuoremmalla kokoonpanolla.

Kohti kovaa kesää

Kun harjoituskausi on sujunut hyvin ja ilman mitään takapakkeja, lataa Neziri kovia odotuksia kesään. Hallikaudella porilaistunut juoksija on kellottanut 60 metrin aidoissa parhaimmillaan ajan 8.06, ja vaikka pari viimeisintä kisaa on sujunut alavireisesti, on hallikausi ollut "iso plussa ennen kesää". 

Tampereen SM-halleista irtosi Reetta Hurskeen perässä hopeaa ajalla 8.16.

Hallikaudella edessä on vielä kaksi kilpailua. Perjantaina Neziri juoksee Berliinissä. Keskiviikkona varmistui valinta maaliskuun alun Glasgow'n MM-ksioihin. Onnistunut rupeama hallissa antaa hyvät lähtökohdat kesään.

Ollut parin vuoden tauon jälkeen sellainen hallikausi, että olen voinut kisata kovia kansainvälisiä kisoja, voittanut, ollut top 3:ssa, Neziri iloitsee.

– Hallikaudesta tuli hyvää itseluottamusta. Tehdään pidempi etelänleiri ja toivotaan, että sitä kautta lähtee skulaamaan, Neziri sanoo.

Nezirin 100 metrin aitojen ennätys 12.81 täyttää kesällä jo kahdeksan vuotta. Edellisen kerran Neziri on alittanut 13 sekunnin rajan vuonna 2020. Juoksija ammentaa uskoa siitä, että kulunut hallikausi on jo nyt ollut tuloksekkaampi kuin ennätysvuonna 2016.

– Sinä vuonna, kun olen juossut ennätykseni ulkoradoilla, kauden paras hallissa oli 8.10, Neziri toteaa.

– Toivoisin, että pääsisin ennätyslukemiin.12,81 alle pitää mennä.

Nooralotta Neziri kilpailee perjantaina Berliinissä. Lähetys kilpailusta alkaa MTV Katsomossa ja MTV Urheilu 1 -kanavalla kello 19.35. MTV:n kanavilla perjantaina myös Madridin yleisurheiluilta kello 20.30 alkaen. 

Lue myös:

    Uusimmat