Mahdollistaako ainutlaatuinen laite 3D-tulostetut talot Suomessa jo 2020-luvulla?

Tekniikkaa talojen rakentamiseksi 3D-tulostamalla on kehitetty 90-luvulta saakka. Kehitysprojekteja on ollut ainakin Yhdysvalloissa, Hollannissa ja Kiinassa. Toistaiseksi menetelmät ovat olleet liian kalliita kaupalliseen käyttöön.

– Laitteiden kehittäminen vaatii vielä paljon työtä, Aalto-yliopiston tulevaisuuden tuotantotekniikan professori Jouni Partanen sanoo.

Yksi mahdollinen askel kehityskulussa otettiin tiistaina, kun imatralainen Fimatec Finnish Intelligent Module Apartments julkisti prototyyppinsä kokonaista seinää valmistavasta 3D-tulostimesta.  

Yhtiön mukaan kyseessä on ainoa laite maailmassa, joka tekee samanaikaisesti ulko- ja sisäseinää, eristettä ja raudoitusta. Laitteen jatkokehityksessä ovat mukana Lujabetoni ja Konecranes.  

Fyysisiä esineitä digitaalisesta mallista 

-3D-tulostus tarkoittaa fyysisen esineen valmistamista digitaalisesta mallista 3D-tulostimella.

-Ensimmäiset 3D-tulostimet tulivat käyttöön 1980-luvulla.

-3D-tulostusta käytetään varsinkin tuotekehityksessä ja testauksessa. Sitä hyödyntävät esimerkiksi kaikki autonvalmistajat.

-Tekniikka on kasvavassa käytössä myös terveysteknologiassa. Esimerkiksi kaikki maailman korvansisäiset kuulolaitteet 3D-tulostetaan.

-Yleisimmin tekniikalla on työstetty kappaleita muovista.

-Metallin 3D-tulostamisesta on tulossa kaupallisesti järkevää. General Electric on suunnitellut tekevänsä kaikki suihkumoottoreiden polttoainesyötön suuttimet printtaamalla ensi vuodesta lähtien.

-Kotitalouksille tekniikka mahdollistaa esimerkiksi kodinkoneiden varaosien tulostamisen. 3D-tulostimen voi hankkia kotikäyttöön halvimmillaan noin viidelläsadalla eurolla.   

Tulevaisuustutkija Risto Linturi povaa, että Suomessa nähdään tulostetuista elementeistä tehtyjä taloja jo 2020-luvulla.

– Kun tuotteista tulee kaupallisesti järkeviä, olisi tärkeää, että Suomi olisi valmis hyötymään niistä, Linturi sanoo.

Partasen mielestä 3D-tulostuksen kehittyessä ei kannata pelätä työpaikkojen puolesta.

– On pelottavaa protektionismia suojella vanhaa teknologiaa. Teollisuuden edistyminen on aina luonut korkeamman tason työpaikkoja, hän sanoo.

Professori huomauttaa, että monien tuotteiden valmistus voi tulevaisuudessa siirtyä takaisin länsimaihin 3D-tulostuksen ansiosta.

3D-rakennustulostimen kehitystyössä mukana olevan Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo toppuuttelee myös puheita työttömyyden kasvusta.

– Tässä tapauksessa kyseessä on ennen kaikkea tietynlaisten betonielementtien tuotantotekninen ratkaisu. Jos ajatellaan, että koko betonielementtiala työllistää Suomessa noin 5000 ihmistä, niin ei tässä makrotasolla voida puhua työttömyyden lisäämisestä, Isotalo sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat