Mahasyöpä löydetään usein liian myöhään – tunnetko tyyppioireet?

Mahasyöpä ehtii useimmissa tapauksissa edetä kohtalokkaan pitkälle ennen löytymistään. Sairastumista voi ehkäistä terveellisillä elämäntavoilla.

Vielä viitisenkymmentä vuotta sitten mahasyöpä oli yleisin syöpä Suomessa. Nyt se on miesten 13. ja naisten 16. yleisin syöpä. Vuonna 2014 tautiin sairastui 375 miestä ja 272 naista.

– Tapausten väheneminen johtuu elintason noususta. Kodeissa on jääkaapit, ruokaa säilötään oikein eikä pilaantunutta ruokaa ylipäätään enää syödä, syöpätautien erikoislääkäri Katriina Peltola kertoo.

Elintavat ovat osin syy myös siihen, että tauti on yleisempi miehillä kuin naisilla.

– Tunnetuimmat riskitekijät ovat tupakointi, runsas suolan ja alkoholin käyttö sekä ylipaino. Myös helikobakteeri-infektion tiedetään lisäävän mahasyöpään sairastumisen riskiä, joten epämääräisistä vatsaoireista kärsivän kannattaa käydä helikobakteeritestauksessa.

Potilaat ovat tyypillisesti noin 50–60-vuotiaita, mutta tautia esiintyy nykyään nuoremmillakin.

– Mahasyövän tyyppioireita ovat pitkään jatkuva närästys sekä syömisen aikana tuntuva kipu, nielemisvaikeudet ja nopea täyttymisen tunne. Myös ruokailun jälkeinen pahoinvointi tai jopa oksentelu sekä laihtuminen ovat tyypillisiä oireita, Peltola sanoo.

Lääkäriin kannattaa mennä, jos poikkeava närästys jatkuu ruokavalion korjaamisesta huolimatta yli kaksi viikkoa – etenkin, jos närästykseen liittyy edellä mainittuja hälyttäviä oireita ja ikää on yli 50 vuotta. Valitettavasti mahasyövässä voi olla pitkiäkin oireettomia jaksoja ennen kuin se etenee esiasteesta pidemmälle.

– Puolet mahasyövistä löydetään edenneessä vaiheessa. Euroopassa seulontaa ei ole. Jos sairaus on edennyt paikallisalueen ulkopuolelle, sitä ei voida parantaa. Tällöin keskimääräinen elinaika on vuoden molemmin puolin.

Varhaisvaiheen mahasyövästä sen sijaan voi parantua.

– Leikkaus on ainoa parantava hoitokeino. Selviytymismahdollisuuksia parantavat myös ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen annettavat solunsalpaajahoidot. Uudet hoitomuodot ovat vielä tutkimusvaiheessa.

Kaiken kaikkiaan mahasyöpään sairastuneista noin 30 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista.

Sairastumista voi ehkäistä elämällä terveellisesti.

– Mahasyövän esiintyvyydessä on huomattavia alueellisia eroja. Eniten mahasyöpää on Itä-Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja Itä-Aasiassa, vähiten taas Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Kiinassa mahasyöpää esiintyy muita maita enemmän. Osa eroista selittyy ensisijaisesti elintasolla ja sen mukana tulevilla ruokailutottumuksilla, mutta kaikkia syitä ei tunneta.

– Selkeimmät mahasyövän riskitekijät ovat elintapoihin ja ruokailutottumuksiin liittyviä. Muun muassa karsinogeenejä sisältävä grilliruoka ja ylipäätään rasvainen ruoka, runsas alkoholin käyttö ja tupakointi lisäävät riskiä. Mahasyövästä tunnetaan myös perinnöllistä muotoa, mutta se kattaa vain hyvin pienen osan sairastuneista, Peltola sanoo.

Milloin on tarvetta epäillä syöpää?

HYKSin Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kertoi eri syöpien oireista Studio55.fi-lähetyksessä maaliskuussa 2016.

25:57

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja