Maastopalot roihusivat vain kilometrien päässä Susanna Heiskasen kodista – perhe pohtii Australiassa asumisen mielekkyyttä: "Koko ajan on epävarma olo"

Susanna perheineen seurasi Australian maastopaloja vain kymmenien kilometrien etäisyydeltä – näin luonnonkatastrofi on vaikuttanut perheen arkeen 4:13
Australiassa asuvan Susanna Heiskasen perhe on joutunut tottumaan siihen, että kaikki haisee jatkuvasti savulta. Katso videolta heidän arkeaan!

Maastopalojen runtelemassa Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa pahin on kenties takana päin. Maastopalot ovat kuitenkin vaikuttaneet pysyvästi paitsi Australian luontoon, myös ihmisten turvallisuuden tunteeseen.

Noin tunnin ajomatkan päässä Sydneystä etelään asuu perheineen Susanna Heiskanen. Hän on asunut maassa yli vuosikymmenen. Perhe asustaa meren läheisyydessä sijaitsevassa Thirroulissa.

Osavaltiota piinanneet maastopalot ovat tuoneet ylimääräistä ahdistusta ulkoilmassa viihtyvän perheen arkeen, sillä liekit ovat liipanneet läheltä.

– Lähin maastopalo oli noin 30 kilometrin päässä meistä. Katsoimme, että jos se hyppää moottoritien yli tänne puolelle, se olisi aika vapaasti päässyt tulemaan tänne meille, jos tuulet puhaltaisivat tähän suuntaan, Heiskanen kertoo.

Savun keskellä eläminen ei ole ollut herkkua sekään. Heiskasen mukaan lapsille on pitänyt kuitenkin yrittää vakuutella, että kaikki on kunnossa.

– Savua on joka puolella. Pyykit haisevat savulta, vaatteet haisevat savulta, hengität savua. Miten selittää lapsille, ettei voida mennä ulos leikkimään? Että on savuinen päivä ja pitää olla sisällä. Koko ajan on epävarma olo, että mitä seuraavaksi.

Sade pesi nokisen ympäristön puhtaaksi

Pelkästään Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa maastoa on palanut viime kuukausina noin viiden miljoonan hehtaarin verran.

Rankkojen aikojen jälkeen itä- ja kaakkoisrannikolle saapuneet sateet sekä vihdoin jopa sininen taivas ovat nostaneet Thirroulin asukkaiden mielialaa.

– Ensimmäinen kerta, kun on sininen taivas ja aurinko paistaa. Ihmiset ovat onnellisempia ja viettävät aikaa ulkona, kun ei ole savua ja isompia palovaroituksia alueella.

– Kun sade tuli, huomasi miten mustana ja ruskeana kaikki pinnat ja autot ulkona olivat. Näki, miten kaikkialle tarttunut noki peseytyi pois.

Perheen tulevaisuus Australiassa mietityttää

Maastopalot ovat herättäneet Heiskasen perheen pohtimaan Australiassa asumisen mielekkyyttä. He tietävät jo, että palojen takia ruuan sekä vakuutuksien hinta tulee nousemaan alueella.

Kysymyksiä on noussut esiin monia.

– Emme tiedä, mikä tilanne on viiden vuoden kuluttua. Ollemmeko täällä? Onko tässä käynyt metsäpaloja lähellä? Onko talo palanut? Onkos tämä meiän uusi normaali elämä tällästä, että pitää elää pelon vallassa, mistä tuuli tuulee? Heiskanen pohtii.

– Meillä on kuitenkin mahdollisuus elää Suomessa tai Englannissa. Meillä on mahdollisuuksia lähteä pois, mutta monella muulla ihmisellä ei.

Katso Heiskasen perheen uudenlaista arkea jutun alusta löytyvältä videolta!

Lue myös:

    Uusimmat