Mainos

Ruokakauppojen hyllyt ammottavat tyhjyyttään Australian itärannikolla – Kriisialueella asuvan suomalaisen Emilian huoli on kova: "Olen turvassa toistaiseksi, mutta jos tuulet kääntyy, miten sitten käy?"

4:55
Katso video: Näin Emilia kommentoi lähellä roihuvia metsäpaloja

Australian itärannikolla asuva Emilia on kauhuissaan siitä, minkälaista tuhoa metsäpalot ovat aiheuttaneet hänen asuinalueen välittömässä läheisyydessä.

Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa sijaitsevassa Forsterin kaupungissa asuva suomalainen Emilia Karvonen on nähnyt Australian jättimäiset metsäpalot äärimmäisen läheltä.

Muutamien kilometrien päässä Karvosen asuinalueelta löytyy paikkoja, joissa rakennukset ovat raunioituneet ja ihmiset ovat joutuneet jättämään kotejaan.

– Parinkymmenen kilometrin päässä on isoja tulipaloja, jotka eivät ole kontrolloituja. Meiltä kaupoista alkaa ruoat loppumaan, kun rekat ei pääse tulemaan suljettuja teitä pitkin, Karvonen kertoo MTV Uutiset Livessä.

Metsäpalojen katastrofaalisuuden Karvonen näkee kurkkaamalla ulos asuntonsa ikkunasta.

– Tänään aikaisemmin, keskellä päivää ilma oli sumuinen ja oranssi tulipaloista johtuen.

"Jos tuulet kääntyy, miten sitten käy?"

Karvonen on asunut Australiassa yhteensä yhdeksän vuotta. Metsäpalot ovat olleet suomalaisnaisille tuttuja entuudestaan, mutta tässä mittakaavassa hän ei ole niitä ikinä todistanut.

– Tunnen ihmisiä, jotka ovat asuneet täällä 25 tai jopa 30 vuotta, eivätkä he ole nähneet metsäpaloja lähellekään tässä mittakaavassa. Yleensä paloja on joulu-, tammi- ja helmikuussa. Nyt on yllättävän aikaista ja suurta tuo palaminen, Karvonen kertoo.

Pahimmat metsäpalot ovat ennusteiden mukaan hänen asuinseudullaan toistaiseksi takanan. Vaikka välitöntä vaaraa ei olekaan, Karvonen ei silti vielä uskalla huokaista helpotuksesta.

– Itse olen turvassa toistaiseksi. Jos tuulet kääntyy, miten sitten käy? Huomenna on ennustettu kuumempaa ilmaa ja kovempaa tuulta. Täällä on tosi paha hätätilanne.

Katso Karttusen haastattelu kokonaisuudessaan yläpuolelta löytyvältä videolta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja