Maaretta sai apua masennukseen puutarhanhoidosta – näin nopeasti kasvit auttavat

Puutarhanhoito voi auttaa masennuksen kanssa 7:52
Katso Viiden jälkeen -ohjelman haastattelu: Puutarhanhoito voi auttaa masennuksen kanssa, sanoo tietokirjailija Maaretta Tukiainen

Kasvienhoidolla on useita positiivisia terveysvaikutuksia. Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut tietokirjailija Maaretta Tukiainen kertoi, miten kasvienhoito helpotti hänen masennusoireisiinsa. 

Puutarhassa puuhastelu ja kasvienhoito tekee hyvää pääkopalle ja on kätevä keino lisätä hyötyliikuntaa. Viherpeukalon toimissa stressi vähenee, mieli kohenee ja vähentää parhaimmillaan masennus- ja ahdistusoireita.

Puutarhanhoitoa on käytetty iät ajat muun muassa psykiatrisissa sairaaloissa hoitomuotona. Tietokirjailija Maaretta Tukiainen löysi kasveista parantavaa voimaa sairastuttuaan masennukseen. 

– Potilaasta itsestään tulee hoitaja, kun hän saa omilla käsillään aikaan sen, että siemenestä tuleekin kasvi tai kukka ja ehkä satoakin. 

– Ihminen alkaa ajatella, että hei pystyin tähän, ja siitä lähtee paraneminen liikkeelle. 

Puutarhan parantavassa voimassa ydinasia on minäpystyvyyden kokemuksen voimauttamisessa, Tukiainen kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa

Hän huomauttaa, että kasvienhoito toimi tukena lääkehoidolle. 

– Lääkekuurin jälkeen alkoi valo pilkottaa, mutta prosessi oli pitkä, Tukiainen kertoo. 

Asiantuntija kertoo, miksi puutarhanhoito on hyväksi terveydelle 1:12

Kaikki aistit auki

Puutarhanhoito on oiva tapa viettää aikaa ulkona kesällä D-vitamiinivarastoja täyttäen, mutta Tukiainen huomauttaa, että talvellakin voi saada positiivisia vaikutuksia viherkasvien hoitamisesta sisätiloissa. 

Nyt taas kevään herätessä hiljalleen on hyvä aika saada kädet multaan aloittamalla siementen esikasvatus. 

– Tässä vaiheessa vuotta voi jo hyvin esikasvattaa, eli puutarhan voi tuoda ihan vaikka ikkunalaudalle, Tukiainen vinkkaa.

Kunnon puunhalaaminenkin voi tepsiä. Tukiainen ohjeistaa nautiskelemaan kaikilla aisteilla ja keskittymään puun tuntumaan sekä ympärillä oleviin ääniin ja pieniinkin kevään merkkeihin.

– Saamme eri aistien kautta paljon elvyttävää ja eheyttävää informaatiota. Puun silittely ja halaaminenkin voi auttaa, Tukiainen sanoo.

Mitä enemmän puutarhassa touhuaa, sitä suurempia ovat saavutetut terveyshyödyt. Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että jo yksittäiset hetket puutarhassa ovat hyväksi ihmiselle.

Jo parikymmentä minuuttia puutarhassa voi lisätä aivojen kasvutekijöitä, millä on vaikutusta muistiin ja oppimiseen. Mielialaa kohottavia vaikutuksia havaitaan jo 10–15 minuutin puutarhassa oleskelun jälkeen.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat