Mainos

Maanviljelijä kunnosti Kiinan muurin pätkästä turistivetonaulan

Kiinalaista maanviljelijää pidettiin hulluna, kun hän alkoi kunnostaa pätkää Kiinan muurista turistikohteeksi. Aluehallinto oli antanut Yang Yongfulle luvan hyödyntää yhtä maailman kuuluisimmista nähtävyyksistä sillä ehdolla, että hän korjaa osion.

- Ihmiset olivat skeptisiä, sillä he pitivät muurin korjaamista hallinnon tehtävänä, Yang sanoi.

Luoteis-Kiinassa Jiayuguanin kaupungin lähellä sijaitsevalla muurinpätkällä käy nykyään 20 000 turistia vuodessa. Vaimo Tao Huiping myy muurin juurella 25 jenin (kolmen euron) hintaisia pääsylippuja.

Nyt hallinto vaatii 800 metrin pituista muurinpätkää takaisin itselleen. Jiayuguanin kaupungin kulttuuriperinnöstä vastaavan johtajan Ye Yongin mukaan muurin käyttöoikeuden luovuttaminen vuosituhannen vaihteessa johtui rahapulasta.

- Se oli poikkeuksellista aikaa, jolloin hallinnolla ei ollut varaa kunnostaa tai suojella sen kansallisperintöjä, Ye selventää.

Muurista oli jäljellä vain rauniot, kun Yang aloitti korjaamisen. Kunnostustyöt veivät vuosia ja maksoivat yli 600 000 euroa.

Tiilistä rakennettu ja hiekalla rapattu muuri on nyt 4,5 metriä korkea.

- Olin yllättynyt, kuinka hyvin onnistuin. Tämän voi nähdä myös työnä isänmaan puolesta, Yang sanoo.

Muurinpätkästä kiistelty jo vuosia

Kiinaa johtava kommunistinen puolue on viime vuosina pyrkinyt saamaan kiinalaisuuden symboleita hallintaansa pönkittääkseen valtaansa. Vuonna 2006 voimaantullut laki antoi maan hallinnolle yksinoikeuden kansallisaarteisiin - ja teki samalla Yangin projektista laittoman.

- En ole saanut minkäänlaista tukea hallinnolta ja nyt he syyttävät minua väärennetyn muurin rakentamisesta. Se vihastuttaa minua, Yang sanoo.

Toistaiseksi Yang on saanut jatkaa bisnestään. Hän on neuvotellut paikallisviranomaisten kanssa moneen kertaan, mutta he eivät ole vielä päässeet sopuun asiasta.

Yang saattaa kuitenkin menettää tulonlähteensä. Kulttuuriperinnöstä vastaavan johtajan Yenin mukaan muurinpätkä saatetaan kansallistaa lisäämällä se suojeluohjelmaan.

Kiistasta huolimatta Tao Huiping on ylpeä miehestään.

- Häntä kutsutaan Keisari Yangiksi, Tao sanoo nauraen.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.