Marokon maanjäristyksen uhrimäärä jatkaa kasvuaan, kuolleita jo yli 2 700 – kansainvälistä apua tarjottu runsaasti

Tämän vuoksi Marokon maanjäristys oli poikkeuksellinen 4:01
Tutkimusjohtaja: Tämän vuoksi Marokon maanjäristys oli poikkeuksellinen – antaa arvionsa kuolonuhrien määrästä.

Toistaiseksi Marokko on ilmoittanut ottavansa apua vastaan vain Britanniasta, Espanjasta, Qatarista ja Arabiemiraateista. Ranskalaiset avustustyöntekijät ihmettelevät, miksei heitä päästetä maahan.

Marokkoon myöhään perjantaina iskeneen tuhoisan maanjäristyksen kuolonuhrien määrä lähestyi maanantaina jo 2 700:aa. Samaan aikaan pelastustyöntekijät kävivät epätoivoista taistelua aikaa vastaan yrittäessään löytää raunioista vielä elossa olevia ihmisiä.

Järistyksessä loukkaantuneita on heitäkin noin 2 500. Monilla on erittäin vakavia vammoja.

Useat maat ovat tarjonneet apuaan maanjäristyksen runtelemalle maalle. Toistaiseksi Marokko on ilmoittanut ottavansa apua vastaan Britanniasta, Espanjasta, Qatarista ja Arabiemiraateista.

Esimerkiksi Espanjasta lähetettiin sunnuntaina 86 pelastustyöntekijää ja kahdeksan etsintäkoiraa auttamaan eloonjääneiden löytämisessä.

Apuaan ovat tarjonneet myös muun muassa Ranska, Turkki ja Yhdysvallat. Apua on tarjottu niin rahallisesti kuin esimerkiksi telttojen ja pelastustyöntekijöiden lähettämisen muodossa.

Myös useat kansainväliset avustusjärjestöt ovat kertoneet olevansa valmiita auttamaan sekä rahallisesti että muutoin. Esimerkiksi Suomen Punainen Risti (SPR) kertoi sunnuntaina olevansa valmis lähettämään humanitaarista apua Marokkoon.

"Toivoa on aina"

Espanjalainen avustusryhmä oli maanantaina leiriytyneenä Amizmizin kylän liepeille, noin 70 kilometriä Marrakechista pohjoiseen. Ryhmän viestinnästä vastaava Albert Vasquez sanoi ryhmän yrittävän parhaillaan selvittää, missä he voisivat parhaiten olla avuksi.

–  Kolmen päivän jälkeen on hyvin vaikeaa löytää ketään elossa, mutta toivoa on silti aina, Vasquez kiteytti ja muistutti, että Turkin helmikuisen maanjäristyksen jälkeen espanjalaispelastajat olivat löytäneet ihmisiä elossa vielä seitsemän päivää järistyksen jälkeen.

Amizmizissa asuville Lachen ja Habiba Baroujille apu tuli kuitenkin liian myöhään.

–  Emme me ole mitään pelastajia nähneet. Meidän piti kaivaa isämme itse raunioista. Talomme oli romahtanut, Habiba sanoi.

Isä kuljetettiin sairaalaan jalka murtuneena. Edellisenä iltana Baroujit olivat haudanneet äitinsä, joka sai surmansa järistyksessä.

Missä on Ranska?

Samalla kun aika uhrien pelastamisessa kävi vähiin, monet ihmettelivät, miksei Marokkoon ole päästetty entisen siirtomaaisännän, Ranskan, avustustyöntekijöitä. Ranskalla on runsaasti kokemusta vastaavissa katastrofeissa auttamisesta.

Avustustyötekijät ilman rajoja -järjestön edustaja Arnaud Fraisse sanoi radiohaastattelussa, että ranskalaiset avustustyöntekijät olivat toivoneet voivansa lentää Marokkoon sunnuntaina.

–  Valitettavasti emme ole saaneet lupaa Marokon hallitukselta, Fraisse sanoi ja lisäsi, ettei ymmärtänyt, miksei avustustyöntekijöitä päästetä maahan.

Ranskan ja Marokon välit ovat kylmenneet sen jälkeen kun Ranska päätti toissa vuonna puolittaa marokkolaisille vuosittain myönnettävien viisumien määrän. Marokko ei myöskään ole seurannut hyvällä Ranskan presidentin Emmanuel Macronin yrityksiä parantaa Ranskan suhteita Marokon arkkiviholliseen Algeriaan.

Marokossa pelastusmiehistöt taistelevat aikaa vastaan maanjäristyksestä eloojääneiden löytämiseksi 1:39
Eilen televisiouutisissa kerrottiin, että Marokossa pelastusmiehistöt taistelevat aikaa vastaan maanjäristyksestä eloojääneiden löytämiseksi.

Juttua päivitetty 1.04: Juttua laajennettu kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat