Suomen turkkilaiset keräsivät maanjäristyksen uhreille yli kuusi tonnia tarvikkeita – "Meillä on kaikilla todella paha mieli"

Avustusjärjestöt ja useat maat lähettävät apua Turkkiin ja Syyriaan – maanjäristysten jäljiltä löytynyt jo yli 3000 uhria 2:19

Turkin Helsingin-suurlähetystön mukaan kiireellisimmin tarvitaan nyt telttoja, generaattoreita, lämmityslaitteita sekä peittoja.

Espoolainen Nurten Atas laittoi lauantaina kolmevuotiaansa päiväunille ja lähti autollaan kiertämään kauppoja ja ravintoloita kerätäkseen avustuksia maanjäristyksen uhreille Turkissa.

Hänet sai liikkeelle järkytys järistyksen tuhoista sekä kuolonuhrien valtavasta määrästä. Lauantaina kuolonuhreja ilmoitettiin olevan jo yli 24  000 Kaakkois-Turkissa ja Syyriassa.

Erityiskouluavustajana työskentelevä Atas on neljänä päivänä kiertänyt keräämässä lahjoitettua tavaraa työpäiviensä päätteeksi.

–  Neljään päivään en ole ehtinyt laittaa kotona ruokaa. Tämä ponnistelu tekee minulle hyvää. Meillä on kaikilla todella paha mieli tapahtuneesta, Atas sanoi STT:lle.

–  Minulla ei ole ainoatakaan tuttua tai sukulaista maanjäristysalueella, mutta jos minusta tuntuu tältä, en voi edes kuvitella, miltä ihmisiltä tuntuu siellä, hän mietti.

Turkkiin on matkannut ympäri Eurooppaa ainakin kymmeniä rekkoja, kun turkkilaisyhteisöt ovat itse keränneet avustustarvikkeita maanjäristysalueelle Kaakkois-Turkissa.

Avustuksia ovat keränneet ja lähettäneet kansalaisjärjestöt ja yhdistykset, turkkilaisten moskeijat sekä suurlähetystöt ainakin Saksasta, Ranskasta ja Hollannista, joissa on Euroopan suurimmat turkkilaisyhteisöt.

Suomessa asuvat turkkilaiset ovat lähipiiristään keränneet talvivaatteita, peittoja, vaippoja, matka-akkuja puhelimille – kaikkea, mitä taivasalla tai teltoissa yöpyvät maanjäristyksen uhrit voisivat talven keskellä tarvita. Läheskään kaikille kodittomiksi jääneille ei vielä ole saatu järjestettyä telttamajoitusta.

"Meille riittää vaikka yksi paketti nenäliinoja"

Espoolaisen Nurten Atasin kierros jatkui lauantaina turkkilaisten omistamiin kauppoihin ja ravintoloihin pääkaupunkiseudulla. Tätä ennen hän oli kerännyt muun muassa puhelimen matka-akkuja Gigantista ja Clas Ohlsonista, kissan- ja koiranruokaa lemmikkieläintarvikekauppa Mustista ja Mirristä sekä yli tusina laatikollista uusia talvivaatteita eräästä ruokakauppaketjun liikkeestä.

–  Haluamme tuntea, että suomalaiset seisovat rinnallamme, siksi meille riittää vaikka yksi paketti nenäliinoja, hän sanoi.

Avustukset Atas toimittaa Turkin Helsingin-suurlähetystön järjestämään keräykseen, jota kautta apu toimitetaan perille lentoteitse.

Lähetystön mukaan perjantaina Turkkiin lähti Suomesta ensimmäinen, yli kuuden tonnin erä Vantaalta ja Tampereelta kerättyjä tarvikkeita Adanan kaupunkiin Turkish Airlinesin koneella. Lisäksi matkaan lähti rekkalastillinen muun muassa Lahdesta, Tampereelta ja Salosta kerättyjä tarvikkeita, lähetystö kertoi Facebookissa. Rekka lähti perjantaina matkaan Vantaalta.

Kiireellisimmin tarvitaan lähetystön mukaan telttoja, generaattoreita, lämmityslaitteita sekä peittoja.

–  Avun koordinoimistyöt jatkuvat hyvin intensiivisesti, suurlähetystöstä kerrottiin perjantaina STT:lle.

Maailmalta Turkkiin saapunut 8 300 auttajaa

Apua alkoi virrata Kaakkois-Turkkiin maailmalta heti ensimmäisten suurten järistysten jälkeen maanantaina.

Turkin ulkoministeriön mukaan apua on tarjonnut lähes sata maata ja katastrofialueella työskentelee nyt yli 8  300 pelastus- ja avustustyöntekijää lähes 70 maasta. Paikalle odotettiin lauantaina vielä yli 1  500:aa luvattua auttajaa yli 13 maasta.

Lauantaina Suomen sisäministeriökin kertoi lähettävänsä Turkkiin materiaaliapuna hätämajoitusta noin 3  000 ihmiselle aiemmin lähetetyn avun ja pelastusryhmän lisäksi.

Avustustarvikkeiden jakaminen on kuitenkin tuhoalueilla arvostelijoiden mukaan ollut hidasta, mikä on raivostuttanut uhrien omaisia ja kasvattanut arvostelua presidentti Recep Tayyip Erdoganin hallintoa kohtaan.

Talviolosuhteet ja paikoin infrastruktuurin tuhoutuminen ovat vaikeuttaneet avun toimittamista.

Aikaa vie sekin, että valtiollinen katastrofivirasto AFAD haluaa itse koordinoida ja jakaa avustukset uhreille keskitetysti sen jälkeen kun apu on päässyt katastrofialueelle. Tämä on hermostuttanut yksityisiä avun toimittajia ja kansalaisjärjestöjä, jotka syyttävät hallintoa avustuksilla politikoinnista. Turkissa 14. toukokuuta pidettäviä vaaleja ei toistaiseksi ole vielä siirretty maanjäristyksen vuoksi, vaikka siitä on ollut vihjeitä.

Turkin oppositiokansanedustajat ovat väittäneet, että Erdoganin AK-puolue on joillain alueilla vaihtanut avustusrekkojen kylkeen oman logonsa, ikään kuin avustukset olisivat valtapuolueen keräämiä.

Avun tarvitsijoille sillä, kuka avun jakaa, on tuskin merkitystä.

–  Kun näen tuhoutuneet rakennukset ja ruumiit, en tiedä missä olen huomenna, sanoi maanjäristyksestä selvinnyt eläkeläisrouva Fidan Turan uutistoimisto AFP:lle Antakyan kaupungissa. Hän kertoi menettäneensä suvustaan kuusikymmentä ihmistä.

Syyria antoi luvan avun toimittamiseksi kapinallisalueilleSyyriaan apu on kulkenut vielä paljon tahmeammin 12 vuotta jatkuneen sisällissodan seurauksena.

Syyrian hallinto antoi vasta perjantaina luvan toimittaa kansainvälistä apua Luoteis-Syyrian kapinallisalueille omilta alueiltaan.

Apua koordinoivat yhdessä YK, Kansainvälinen Punainen Risti sekä Syyrian Punainen Puolikuu, Syyrian valtionmediat kertoivat Reutersin mukaan. Turkin puolelta kapinallisten alueelle Idlibiin saapui ensimmäinen YK:n apua toimittanut rekkakulkue vasta torstaina, kertoi CNN.

Syyrian hallituksen alueille apua on saatu jo useista maista, kertoi BBC perjantaina. Maailman ruokaohjelman (WFP) mukaan apua oli Syyriassa saanut perjantaihin mennessä vasta 43  000 ihmistä.

Myös Suomi valmistelee materiaaliavun lähettämistä nopealla aikataululla Syyriaan, kertoi sisäministeriö lauantaina.

Lue myös:

    Uusimmat