Unicef: Marokon maanjäristys on vaikuttanut ainakin 100 000 lapseen

Tämän vuoksi Marokon maanjäristys oli poikkeuksellinen 4:01
Tutkimusjohtaja: Tämän vuoksi Marokon maanjäristys oli poikkeuksellinen – antaa arvionsa kuolonuhrien määrästä.

Marokon maanjäristys on vaikuttanut alustavien tietojen mukaan ainakin 100 000 lapsen elämään, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

YK:n arvion mukaan järistyksestä on kärsinyt yli 300 000 ihmistä Marrakechissä ja Atlasvuorilla.

Voimakas maanjäristys ravisteli Marokkoa myöhään perjantai-iltana, jolloin useimmat lapset ja perheet olivat kotona nukkumassa. Unicefillä ei vielä ole tarkkaa tietoa kuolleiden ja loukkaantuneiden lasten määrästä. Unicefin mukaan lapset muodostavat viimeisimpien arvioiden mukaan lähes kolmanneksen Marokon väestöstä.

Monet perheet taivasalla

Järistykset ovat tuhonneet ja vaurioittaneet esimerkiksi koteja, kouluja ja sairaaloita.

– Monet perheet yöpyvät ulkosalla luonnonolojen ja kylmenevien öiden armoilla, Suomen Unicef kirjoittaa tiedotteessa.

Marokon sisäministeriön mukaan turman jäljiltä oli maanantai-iltaan mennessä löydetty jo liki 2 900 kuollutta. Järistyksessä loukkaantuneita on heitäkin pitkälti yli 2 500. Monilla on erittäin vakavia vammoja.

Apua tarjottu useista maista

Useat maat ovat tarjonneet apuaan maanjäristyksen runtelemalle maalle. Toistaiseksi Marokko on ilmoittanut ottavansa apua vastaan Britanniasta, Espanjasta, Qatarista ja Arabiemiraateista.

Apuaan ovat tarjonneet myös muun muassa Ranska, Turkki ja Yhdysvallat. Apua on tarjottu niin rahallisesti kuin esimerkiksi telttojen ja pelastustyöntekijöiden lähettämisen muodossa.

Myös useat kansainväliset avustusjärjestöt ovat kertoneet olevansa valmiita auttamaan sekä rahallisesti että muutoin. Esimerkiksi Suomen Punainen Risti (SPR) kertoi sunnuntaina olevansa valmis lähettämään humanitaarista apua Marokkoon.

Marokossa pelastusmiehistöt taistelevat aikaa vastaan maanjäristyksestä eloojääneiden löytämiseksi 1:39
Eilen televisiouutisissa kerrottiin, että Marokossa pelastusmiehistöt taistelevat aikaa vastaan maanjäristyksestä eloojääneiden löytämiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat