Maan lähellä kulkevasta Ryugu-asteroidista tehtiin eriskummallinen havainto, jota edes tieteilijät eivät osaa tarkasti selittää

Maan lähellä kulkevasta Ryugu-asteroidista on tehty luotainkuvien perusteella uusia havaintoja. Kuvista on paljastunut, ettei asteroidin pinnalla ole lainkaan pölyä tai muita näkyviä hiukkasia. Kuivapintaiselle asteroidille pölyttömyys on harvinaista.

CNN:n mukaan tummapintaisen ja kivisen asteroidin pinnalle pudotettiin luotain viime vuoden lokakuussa.

Tutkijat uskovat pölyttömyyden johtuvan rapautumisesta, mutta tarkka syy ei ole tiedossa. Taustalla uskotaan olevan jokin näkymätön mekanismi, joka poistaa pölyä asteroidilta.

CNN:n kertoo, että tieteilijöiden mukaan tällainen mekanismi voisi olla esimerkiksi muiden avaruudenkappaleiden osumat tai kappaleen pinnalla olevien kivenlohkareiden liikehdintä.

Pölyn sijaan asteroidilla onkin nähty tummia ja kookkaita kiviä, joiden uskotaan syntyneen asteroidin synnyttäneessä törmäyksessä.

Asteroidia on tutkittu viime vuoden kesästä alkaen, ja sen pinnalta on otettu näytteitä. Asteroidia tutkinut Hayabusa 2 -luotain lähtee paluumatkalle Maahan joulukuussa näytelasti mukanaan.

Luotaimen palatessa saataneen vastauksia myös tutkijoita askarruttaviin kysymyksiin.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja