Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vastaa Studio55.fi-tv-lähetyksissä ja nettisivuilla katsojien kysymyksiin. Tällä kertaa haluttiin tietää, mikä kolesterolia nostaa ja miten sen nousua voi ehkäistä. Alla Kiminkisen vastaus.
Kolesteroli on tärkeä aine elimistölle (mm. solukalvot, hormonien aineosa jne). Siksi maksa kykenee sitä syntatisoimaan.
Tieteen tämänhetkisen parhaan tiedon mukaan valtimonkovettumatauti ei synny ilman pientä pahanlaatuisen kolesterolin (LDL) hiukkasta, joka on kärkäs ujuttautumaan valtimon seinämään. Tämä tutkimustieto on säilynyt muuttumattomana jo 30–40 vuoden ajan.
Kun arvioidaan valtimotautiriskiä, tarvitsee määrittää koko lipidipatteristo verestä: kokonaiskolesteroli (Kol), triglyseridiarvo (ns. ”varastorasva”, trigly), hyvänlaatuinen kolesteroli (HDL) ja pahanlaatuinen kolesteroli (LDL).
Ravinnon tyydyttynyt rasva (pääasiassa maitorasva ja eläinrasva) sekä ravinnon kolesteroli vaikuttavat maksassa sillä tavalla, että LDL:n poistuminen verestä vähenee. Siis runsas tyydyttyneen rasvan ja kolesterolipitoisen ruoan nauttiminen johtaa jatkuessaan vääjäämättä veren LDL-kolesterolin lisääntymiseen. Pehmeä rasva (kasviöljyt ja kalarasvat) vaikuttavat päinvastaisesti!
Tulisimman karppaushuuman aikoihin lähinnä maallikkodivisioonista kaikui täysin päinvastaista viestiä. Sen seurauksena voit revittiin markettien hyllyiltä. Esitettiin suureen ääneen ja asiantuntijoista mitään välittämättä, että voi ja kova tyydyttynyt rasva yleensä laskee kolesterolia vähiin hiilihydraatteihin yhdistettynä.
Kuitenkin veren kolesterolipitoisuus laskee aluksi laihdutettaessa lähes ruokavaliolla kuin ruokavaliolla. Kolesteroliarvojen paraneminen ei siis johtunut voista, vaan laihtumisesta ja parantuneesta insuliinin toiminnasta.


