Maailmanselittäjät listasivat vuoden tärkeimmät uutiset ja kirjoittivat lahjalistan joulupukille – "Tämä vuosi on ollut demokratian stressitesti"

Maailmanselittäjät ja paluu tulevaisuuteen 8:07
Maailmanselittäjät ja paluu tulevaisuuteen – katso videolta, millaisia odotuksia tulevaan vuoteen kohdistuu ja mitkä olivat kuluneen vuoden merkittävimmät uutiset

Koronavirus jätti alleen monia merkittäviä uutisia. Maailmanselittäjien mukaan pandemia osoitti kuluvana vuonna myös sen, että maailmassa tarvitaan yhteistyötä ja avoimuutta.

Vuosi 2020 jää historiaan koko maailmaa muuttaneen koronaviruspandemian ansiosta. Kuluneen vuoden aikana maailmaa puhuttivat myös lukuisat muut uutiset ja kysymykset. Maailmanselittäjät listasivat Uutisaamussa vuoden merkittävimmät uutiset. Lisäksi katseet suunnattiin myös tulevaan keskustelemalla tulevan vuoden toiveista ja odotuksista.

Uutisaamussa maailmanselittäjinä vierailivat Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski, MTV Uutisten toimittaja Laura Pylvänäinen ja Milttonin varatoimitusjohtaja Katri Makkonen

1. Valkovenäjän mielenosoitukset

Valko-Venäjän mielenosoitukset ovat jatkuneet jo neljän kuukauden ajan. Maassa on järjestetty mielenosoituksia elokuisista presidentinvaaleista lähtien. Presidentti Aljaksandr Lukashenka ei ole kuitenkaan luopunut vallasta.

– Lopputulos ei ole se, mitä olemme toivoneet eli että diktaattori olisi joutunut luopumaan vallasta, mutta mielestäni se luo sellaista hyvää toivoa siitä, että demokratian mieliala on voimissaan. Toivon, että Itä-Euroopassa tämä trendi tulee jatkumaan ja demokratia tulee voittamaan, Aittokoski kommentoi.

Oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja on todennut, että mielenosoitukset jatkuvat "voittoon asti".

– Ikävä kääntöpuoli on se, että väkivallalla voidaan pitää diktatuuri pystyssä.

2. Koronapandemia

Vuoden 2020 merkittävimmästä uutisesta ei tarvitse kiistellä. Uutisaamussa vieraillut Katri Makkonen haluaa kuitenkin korostaa, ettei koronapandemia lukeudu kuluneen vuoden suosikkiuutisiin.

Makkosen mukaan globaali pandemia on osoittanut muun muassa maailman kykyä muuntautua pakon edessä.

– Korona on vaikuttanut koko maailmaan ja luultavasti jokaiseen ihmiseen ja yhteiskuntajärjestelmään. Se ei ole missään nimessä suosikkiuutiseni, mutta se on niin merkittävä uutinen, että haluan nostaa esiin sen muutoksen, johon se on pakottanut meidät.

3. Unohtuneet uutiset

Kolmikko nostaa vuoden merkittävimpien uutisten joukkoon myös aiheet, jotka ovat jääneet kuluneen vuoden aikana pandemian jalkoihin. Otsikoita hallitsi vielä alkuvuodesta Australian maastopalot, jotka kipusivat viime vuosikymmenten tuhoisimpien maastopalojen sarjaan.

– Tammikuussahan vielä ennustettiin, että Australian maastopalot ja niiden tuoma keskustelu ilmastonmuutoksesta olisi se, joka voisi määrittää vuotta 2020, Pylvänäinen kommentoi.

Pylvänäisen mukaan pandemian alle jäi useita isoja uutisia, jotka saattavat nousta keskusteluun uudelleen, kun pandemia helittää.

4. Toimiva rokote

Odotukset vuodelle 2021 ovat korkealla. Uutiset toimivasta koronavirusrokotteesta ovat luoneet toivoa yhteiskuntiin, jotka ovat joutuneet rajoittamaan toimintaansa kuluneen vuoden aikana. Vuoden 2021 suurimpiin odotuksiin lukeutuukin maailman palautuminen kohti normaalia rokotteen myötä.

– Toivotaan toimivaa rokotetta, jota pystytään globaalisti ja oikeudenmukaisesti jakamaan, eikä niin, että pelkästään kehittyneet maat rohmuavat kaiken, Pylvänäinen kuvaili.

– Tämä vuosi on ollut tietynlainen demokratian stressitesti. Mistä me tiedetään, mitä kaikkea ensi vuonna sitten paljastuu ja mitä on jäänyt uutisoimatta ja mitkä niiden seuraukset ovat?

5. Maailmantalouden vastaisku

Maailman pankin tilastojen mukaan 40 prosenttia maailman ihmisistä elää alle viidellä eurolla päivässä. Koronapandemia on heikentänyt heidän asemaansa entisestään.

– Ymmärrettävästi katsomme omaa lähipiiriä, omaa kuntaa ja omaa maata ja sen pärjäämistä. Meiltä jää koko ajan huomioimatta se, että satoja miljoonia ihmisiä tämän vuoden aikana on ajautunut entistä pahempaan köyhyyteen tämän pandemian takia, Aittokoski kommentoi.

– Siksi toivon, että pandemia saadaan nopeasti taltutettua ja maailmantalous tekee näyttävän paluun, jotta ennen kaikkea näiden ihmisten osa kohenee.

Lue myös:

    Uusimmat