Maanpaossa oleva Valko-Venäjän oppositiojohtaja vaatii EU:lta vahvempia toimia – "Protestiliike jatkuu voittoomme saakka"

Tästä syystä Valko-Venäjän kaduilla liehuvat vanhat liput – lipun punaiset ja valkoiset kankaat ovat Minskistä miltei loppu 7:27
Valko-Venäjällä on nähty tänä vuonna lukuisia mielenosoituksia. MTV Uutiset Live selittää elokuisella videolla, mistä tilanteessa on kyse.

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja penää EU:lta vahvempaa tukea maan presidentin Aljaksandr Lukashenkan vastaiselle protestiliikkeelle.

Maanpaossa oleva Tsihanouskaja puhui tiistaina lehdistötilaisuudessa Brysselissä liittyen Saharov-ihmisoikeuspalkintoon, jonka Euroopan parlamentti on myöntänyt tänä vuonna Valko-Venäjän demokraattiselle oppositiolle.

Opposition edustajat ottavat palkinnon vastaan keskiviikkona.

Tsihanouskaja antoi EU:lle kiitosta mielenosoittajien tukemisesta elokuun vilpillisinä pidettyjen vaalien jälkeen. Hänen mielestään EU voisi kuitenkin tehdä paljon enemmän.

– Valko-Venäjän kansalla ei ole paljoa työkaluja taistella tätä hallintoa vastaan, koska taistelemme rauhanomaisesti. EU:n pitäisi painostaa hallintoa paljon enemmän, ja pakotteet ovat yksi keino siihen, Tsihanouskaja totesi.

"Kansan tahto ei muutu"

EU on asettanut syksyn aikana useaan otteeseen pakotteita Valko-Venäjän hallinnon edustajia kohtaan. Niitä on kuitenkin pidetty varsin heikkoina ja lähinnä symbolisina.

Oppositiojohtajan mukaan valkovenäläiset ovat pettyneitä, koska EU asetti Valko-Venäjän vuoden 2010 vaalien jälkeen järeämpiä pakotteita kuin nyt, vaikka pidätettyjen määrä on nyt aivan eri luokkaa.

– Se antaa vaikutelman, että EU ei ole tosissaan. Valkovenäläisille EU on suuri mahti. Ihmiset kokevat nyt EU:n hylänneen heidät.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Valko-Venäjällä elokuusta asti, ja Lukashenkan hallinto on vastannut niihin väkivaltaisin ottein. Vaikka lähes kaikki väestöryhmät vastustavat Lukashenkaa, turvallisuuskoneisto on pysynyt presidentin takana, minkä vuoksi maassa on jumiuduttu pattitilanteeseen.

Tsihanouskajan mukaan suuret mielenosoitukset ovat vain yksi osa protestiliikettä. Niiden voi odottaa hiipuvan, koska sää kylmenee ja ihmiset ovat uupuneita.

– Kansan tahto nähdä muutoksia ja elää demokraattisessa maassa ei kuitenkaan koskaan muutu. Protestiliike jatkuu voittoomme saakka.

Lue myös:

    Uusimmat