Pähkähullu ennätysyritys alkoi: Sami aikoo istua hurjasti kieppuvassa huvipuistolaitteessa 51 tuntia – "Jos tehdään, tehdään kunnolla"

Sami yrittää maailmanennätystä – tavoitteena kieppua 51 tuntia huvipuistolaitteessa 0:42

Sipoolainen Sami Vironen on lähtenyt hurjaan maailmanennätysyritykseen Vantaan Tikkurilassa vierailevassa Tivoli Seiterässä.

Miehen tavoitteena on saada nimiinsä Guinnessin maailmanennätys "Pisimpään yhtäjaksoisesti huvipuisto/tivolilaitteessa vietetty aika" -kategoriassa.

Ennätysyritys alkoi tänään puoli viideltä iltapäivällä. Laitteen kyytiin mies hyppäsi odottavin mielin.

– Lähden ennätysyritykseen hieman pelonsekaisena, mutta myös innokkaana, Vironen kuvaili tuntemuksiaan hetkeä ennen ennätysyrityksen alkua.

Laitteessa yli 50 tuntia

Jotta ennätys rikkoutuu, miehen on pysyteltävä laitteen kyydissä yli 50 tuntia.

Tivoli Seiterän omistajapariskunta piti tivolissa työskentelevän Virosen ideaa aluksi vitsinä. Hetken pohdinnan jälkeen ennätystä päätettiin kuitenkin lähteä yrittämään.

– Hänellä on valtava motivaatio, Mari Seiterä Tivolista kehaisee.

"Tehdään kunnolla"

Nykyistä ennätystä pitää hallussaan belgialainen Sam Clauwn. Ennätys tehtiin vuonna 2014 ja se kesti 50 tuntia. Voimassaoleva ennätys tehtiin Viikinkilaiva-laitteella.

Sami Vironen lähtee ennätysjahtiin kovin panoksin. Hän aikoo istua Super Waltzer -nimisen laitteen kyydissä 51 tuntia.

– Ei 50 tunnin maailmanennätys ole sellainen, etteikö voisi samantien mennä 51 tuntia, hän selittää.

Super Walzer on raju laite

Miehen valitsema laite ei ole tivolin helpoimmasta päästä. Rajussa karusellissa pyörii sekä lattia, että lattian päällä olevat vaunut. Yksi ajo kestää reilut kolme minuuttia.

– Super Waltzer on todella raju karuselli, mutta ajttelin, että jos tämä tehdään, tehdään sitten kunnolla. Monesti olen verrannut, että viikinkilaiva on kuin possujuna tähän verrattuna, Vironen perustelee laitevalintaa.

Mies ihastui alun perin laitteeseen juhannuksena Lappeenrannassa, jossa hän pääsi ensi kertaa ajamaan sitä. Mies vitsaileekin Super Waltzerin olevan hänen juhannusheilansa.

– Meidän suhde on nyt edennyt siihen, että aiomme viettää yhdessä 51 tuntia, hän vitsailee.

Hereillä pysyminen on haaste

Guinnessin maailmanennätystä säätelevät tarkat säännöt. Suoristusta valvoo koko ajan kaksi henkilöä neljän tunnin vuoroissa. Valvojat eivät saa olla tivolin työntekijöitä, eivätkä Virosen sukulaisia. Lisäksi suoritus videokuvataan.

Video ja tarkastajien muistiinpanot toimitetaan myöhemmin Guinnessisille, joka tekee päätöksen suorituksesta marraskuun loppuun mennessä.

Maailmanennätysyrityskyytiin pääsevät mukaan myös tivolivieraat, mutta kierrosten pituuksista tai pysähdyksistä ei voida tinkiä.

Tauoilla lihapullia ja pitsaa?

Jokaista kieputustuntia kohden Vironen saa pitää viiden minuutin jaloittelutauon. Miehen suunnitelmana on istua kyydissä aina pari tuntia ennen jaloittelua.

Tauot mies aikoo käyttää vessassa käymiseen ja syömiseen. Tivolin kokilta mies on erikseen pyytänyt muun muassa lihapullia.

– Jos tulee nälkä ilta-aikaa, miksei sitä voisi vaikka tilata pitsaa paikallisesta pitseriasta, hän naurahtaa.

Laitteessa tai taukojen aikana ei kuitenkaan ole lupaa torkahtaa. Vironen uskookin juuri väsymyksen olevan yksi suurimmista haasteista.

– Haasteellista on, että kun on valvonut vaikkapa kaksi vuorokautta, ja ollaan jo lähellä ennätystä. Silloin kun laite pysähtyy torkahdus saattaa tulla pienessäkin hetkessä, hän pelkää.

Sähkökatkoihin varauduttu

Vironen on valmistautunut suoritukseen ahkerasti. Hän on kokeillut laitetta tuntien pätkissä ja testannut erilaisia istuma-asentoja. Pisimmillään mies on istunut laitteen kyydissä pari tuntia.

– Kahden tunnin jälkeen ei tule paha olo, mutta treeneissä olen huomannut, että päässä pyörii sen jälkeen 1,5 tuntia. Saa nähdä, millainen pään pyöritys on kahdenkymmenen tunnin kieppumisen jälkeen. Pystynkö kävelemään itse vai pitääkö minut kantaa, hän toteaa.

Paikalla on koko suorituksen ajalla ensiaputiimi, joka pitää huolen miehen hyvinvoinnista. Muun muassa miehen verenpainetta mitataan tasaisin väliaijoin.

Myös mahdollisiin sähkökatkoksiin on varauduttu.

– Tässä on niin monta liikkuvaa asiaa, kun on tekniikkaa, itse laite, videotaltiointilaitteita, sähkönsaantia, hän summaa.

Laitteessa lauantai-iltaan asti

Mikäli mies onnistuu yrityksessään, poistuu hän laitteesta lauantai-iltana puoli kahdeksalta. 

Kannustusjoukkoja riittää.

– Samihan ei anna missään vaiheessa periksi, Tivolin johtaja Tuomo Seiterä sanoo.

– Toivotaan, että onnistuu. Toisaalta, jos ei ikinä mitään kokeile, eikä ota riskejä, ei voi elämässä tehdä yhtään mitään, Mari Seiterä toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat