Maailman sallivimpiin kuuluva translaki meni läpi parlamentin alahuoneessa Espanjassa

Translaki eduskunnassa - onko sukupuoli ilmoitusasia? 9:58
Katso video: Tällaista keskustelua vihreiden ja keskustan kansanedustajat kävivät Suomen eduskunnan käsittelyssä olevasta translaista.

Espanjan parlamentin alahuone hyväksyi torstaina kiistellyn translain, joka sallii kenen tahansa yli 16-vuotiaan muuttaa henkilöllisyyskortissa ilmoitetun sukupuolensa.

Sukupuolensa voivat henkilöllisyyskortissa muuttaa jopa 12-vuotiaat, mutta siihen tarvitaan tuomarin päätös.

Laki on jakanut vahvasti mielipiteitä Espanjassa vasemmistohallituksen ja feministisen liikkeen sekä sateenkaariliikkeen keskuudessa. Lopulta lakia asettui kannattamaan 188 kansanedustajaa, kun 150 kansanedustajaa vastusti sitä ja seitsemän oli poissa.

Seuraavaksi laki siirtyy käsiteltäväksi parlamentin ylähuoneeseen eli senaattiin, jossa sen ennustetaan menevän läpi muuttumattomana tulevien viikkojen aikana.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ensimmäinen vastaava laki säädettiin Tanskassa vuonna 2014.

Tasa-arvoministeri: Lain vastustaminen on transfobiaa

Muutospyynnön jättämisen jälkeen hakijan on vahvistettava hakemuksensa kolmen kuukauden kuluttua, jolloin se tulee voimaan.

Lainsäädäntö kieltää myös homoseksuaalien ja transsukupuolisten muunnosterapiat sekä puuttuu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien syrjintään työpaikoilla.

Tähän asti vain täysi-ikäiset henkilöt ovat saaneet Espanjassa hakea muutosta henkilöllisyystodistukseensa lääkärinlausunnolla, jossa todistetaan henkilön kokeneen ristiriitaa sukupuolestaan ja saaneen hormonihoitoa kahden vuoden ajan.

Alaikäiset ovat tarvinneet muutokseen oikeuden luvan.

Lakia ajoi Espanjassa radikaalina pidetty Podemos-vasemmistopuolue pääministeri Pedro Sanchezin koalitiohallituksessa. Tasa-arvoministeri Irene Monteron mukaan laki lopettaa transihmisten sairaaksi leimaamisen ja takaa heidän oikeutensa. Hän on sanonut lain vastustamisen olevan "transfobiaa".

– Transnaiset ovat naisia, Montero lausui parlamentin väittelyssä keskiviikkona.

Laki herätti paljon vastustusta ja riitoja eri ryhmien keskuudessa.

Kiistat johtivat tunnetun seksuaalivähemmistöaktivistin Carla Antonellin eroon sosialistipuolueestaan, joka vastusti merkittäviä kohtia laissa. Antonelli on maan ensimmäinen ja ainoa parlamentin transsukupuolinen jäsen.

–  Olemme nähneet osan sosialistista puoluetta ja feminististä liikettä siirtyneen transvähemmistön oikeuksien puolustamisesta häikäilemättömään koko olemassaolomme kiistämiseen, hän kirjoitti El Pais -lehdessä torstaina julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

Lue myös:

    Uusimmat