Kreikan parlamentti hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain ensimmäisenä ortodoksisena valtiona

Tasa-arvoinen avioliittolaki läpi Kreikassa 0:58
Katso: Tasa-arvoinen avioliittolaki läpi Kreikassa.

Lakiesitys hyväksyttiin selkein luvuin maan parlamentissa huolimatta ortodoksisen kirkon voimakkaasta vastustuksesta.

Kreikan parlamentti hyväksyi myöhään torstaina tasa-arvoisen avioliittolain, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja yleisradioyhtiö BBC. Näin ollen Kreikasta tulee ensimmäinen ortodoksillinen valtio, joka hyväksyy samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Parlamentti hyväksyi samalla myös tasa-arvoisen adoptio-oikeuden samaa sukupuolta oleville pareille. Myös samaa sukupuolta olevien parien juridista asemaa muun muassa suhteessa lapsen hoitoon tasa-arvoistettiin, kertoo New York Times.

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis oli luvannut saattaa lakipaketin läpi parlamentissa viimevuotisen vaalivoittonsa jälkeen.

– Uudistus parantaa monien kanssakansalaistemme elämää ilman, että se ottaa mitän pois muilta, pääministeri sanoi BBC:n mukaan parlamentin istunnossa ennen äänestystä.

Mitsotakis kuvaili äänestyksen jälkeen X-viestipalvelussa lain hyväksymistä ihmisoikeuksien virstanpylvääksi, joka "heijastaa nykypäivän Kreikkaa – progressiivista ja demokraattista valtiota, joka on intohimoisesti sitoutunut eurooppalaisiin arvoihin."

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Vastustuta sekä kirkosta että puolueista

Lakiesitys sai voimakasta vastustusta ja kritiikkiä Kreikan ortodoksiselta kirkolta. Jotkin kirkon edustajat ovat New York Times -lehden mukaan ilmoittaneet, etteivät he aio kastaa lapsia, joiden vanhemmat ovat samaa sukupuolta. Vastustusta heräsi myös päähallituspuolue Uuden demokratian sisällä, sillä useat lainsäätäjät argumentoivat esityksen heikentävän ydinperhettä ja perinteisiä arvoja.

Parlamentti äänesti kuitenkin tasa-arvon puolesta äänin 176–76.

Pääoppositiopuolue Syriza asettui lopulta lakiesityksen taakse, vaikka jotkin sen kansanedustajat eivät aluksi halunneetkaan tukea konservatiivisen päähallituspuolueen esitystä. Jotkin kansanedustajat puolestaan olivat sitä mieltä, ettei lakiesitys ollut riittävän kattava. Puolueen puheenjohtaja Stefanos Kasselakis kuitenkin sai ohjeistuksellaan puolueen esityksen taakse.

Nyt hyväksytty laki ei kuitenkaan anna samaa sukupuolta oleville pareille mahdollisuutta esimerkiksi keinohedelmöityshoitoihin. Se ei myöskään takaa transsukupuolisille ihmisille vanhempien oikeuksia.

Lue myös:

    Uusimmat